için kaldı

Fırtına yıktı geçti

Ege Bölgesi'nin en büyük pazar yerinden biri olan Manisa'nın Perşembe pazarını fırtına vurdu. Yıllardır kendilerine kapalı pazar yeri sözü verilmesine rağmen sözlerin yerine getirilmediğini belirten pazarcı esnafı, rüzgar nedeniyle uçan ve yırtılan çadırları ile birlikte tezgahlarını toplayarak evlerinin yolunu tuttular.

F5HABER F5HABER
Fırtına yıktı geçti

Ege Bölgesi'nin en büyük pazar yerinden biri olan Manisa'nın Perşembe pazarını fırtına vurdu. Yıllardır kendilerine kapalı pazar yeri sözü verilmesine rağmen sözlerin yerine getirilmediğini belirten pazarcı esnafı, rüzgar nedeniyle uçan ve yırtılan çadırları ile birlikte tezgahlarını toplayarak evlerinin yolunu tuttular.

Manisalı pazarcı esnafının pazar yeri sıkıntısı artarak devam ediyor. Pazarcıların kabusu olan kış aylarının kendisini yavaş yavaş hissettirmeye başlaması Ege Bölgesi'nin en büyük pazar yerinden biri olan Manisa Perşembe Pazarını altüst etti. Akşamdan çadırlarını kurarak tezgahlarını açan pazarcı esnafının çadırları fırtınanın etkisiyle yırtıldı, çadır direkleri düştü. Tezgahtaki malları uçan esnaf tezgahlarını toplayarak pazar yerini terk etti.

Tezgahını toplayarak evinin yolunu tutan esnaflardan biri olan Bayram Bağcı, "Biz her kış bu rezilliği çekiyoruz. Bize sürekli söz veriyorlar oda seçimlerinde, belediye seçimlerinde; 'size kapalı pazar yeri yapacağız' diye. Her seçim bittiğinde arkasını dönüp gidiyorlar. Hiç kimse bize yardımcı olmuyor. Oda başkanları zaten yok. Sebzeciler kapalı biz açıktayız. Eski Perşembe pazarını kapattılar söz verdiler ama yapmadılar" dedi.

Yıllardan beri sıkıntıları olduğunu dile getiren esnaf Yusuf Sevinç ise, "Eski Perşembe pazarını kapattılar bize yer yapacaklardı. Yaklaşık 2-3 senedir bekliyoruz. Şimdi burası Yunusemre Belediyesi'ne geçti. Seçim öncesi Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi geldi biz de kendisine rica ettik. Bize pazar yeri yapacağı sözünü verdi. İnşallah yapacaklarına inanıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün de desteğini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Rüzgarın çadırları tutan direkleri kırdığını anlatan Sevinç, "Mallarımızı açtık, rüzgar mallarımızı uçurmaya başladı biz de toplamak zorunda kaldık" diye konuştu.

"BUGÜN PERŞEMBE AMA PERİŞAN OLDUK"

Manisa'ya böylesi pazar yerlerinin yakışmadığını söyleyen Manisa Pazarcılar Odası Başkan Yardımcısı Mahmut Günhal, "Büyükşehire büyük ve modern çağdaş pazar yerleri gerekiyor. İlleri bırakın bütün ilçelerde, beldelerde, köylerde bile bizim pazarlarımızdan daha güzel pazar yerleri var. Bu çağda böylesine bir pazar yeri yakışmıyor. Bugün Perşembe ama perişan. Esnafın tamamı gitmiş durumda. Hiç kimse evine bugün ekmek götüremiyor. Ekmekten ziyade bunun devamlılığı da çok önemli. Önümüz kış, sürekli yağmur, çamur. Bu esnafın halini görüyorsunuz. Buradan bütün yetkililere seslenmiyorum haykırıyorum. Lütfen bu işe acil bir şekilde el atsınlar, bu esnafı bu zorluktan, bu çileden kurtarsınlar" ifadelerini kullandı.

"BURAYA PAZAR YERİ DEMEYE BİN ŞAHİT LAZIM"

Bir diğer pazarcı esnafı Yalçın Sönmez ise şunları söyledi:

"Yıllardan beridir bu işi yapıyorum. Çocukluğumuz pazarda geçti. Yıllardan beridir bize verilen sözler var. Hangi belediye döneminde olursa olsun gelip bizim fikirlerimizi alıyorlar, ihtiyacınız var mı diye soruyorlar. Bizim sürekli dile getirdiğimiz pazar yeri sıkıntımız var. Buraya pazar yeri demeye bin şahit lazım. Bizim istediğimiz şu; bize temiz ve modern bir pazar yeri yapılması. Türkiye genelinde pazarlara gidip bakıyorsunuz, Manisa kadar kötü pazar yeri yok. Pazarlar mahalle arasında. Gidip adamın balkonuna ip bağlıyoruz adamlarla tartışıyoruz. Mahalle aralarında bir yangın olsa, bir hasta olsa ne bir ambulans ne de bir itfaiye girebilir. Ne bir can sağlığımız var ne de bir can emniyetimiz var. Akşamdan tezgahlarımızı kurduk sabah rüzgardan dolayı toplamak zorunda kaldık. Çadırlarımız yırtıldı bu sürekli tekrarlıyor. Yazın güneşi çekiyoruz, kışın da yağmur çamur bir türlü iş yapamıyoruz. Pazarcı esnafının aileleri var, bunların yanında çalışanları var bunların ödemeleri var. Benim şu anda ödemem var ödeme yapamıyorum. Günlük bin, bin 500 lira ciromuz var. Bugün bundan yoksun kaldım. Çekleri olan sigortası olan Bağ-Kur'unu ödeyemeyen insanlarımız var. Bunun nedeni de pazar yerlerinin olmaması. Burada kapalı bir pazar yerimiz olsa gönül rahatlığıyla gelip tezgahımızı açar müşterimize hizmet ederiz. Öncelikle Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'den verdiği sözü yerine getirmesini istiyorum. Bunu biz istemiyoruz onlar bunu bize söz verdiler. Gelsinler sözlerini yerine getirsinler. Şu anda Manisa'da iki tane kapalı pazar yeri var. Bir tanesi otopark diye geçiyor diğerinin doğru düzgün yolu yok."

Rüzgarın şiddetiyle birlikte pazar yerini terk eden esnaf sayısı da arttı.

(İHA)

SONRAKİ HABER