için kaldı

Şeker tüketimi azalıyor ama...

Uluslararası üreticiler Londra'da şekerin geleceğini masaya yatırdı. Dünya genelinde şeker kullanımının azalmasına rağmen, obezitenin hızla arttığı açıklandı.

F5HABER F5HABER
Şeker tüketimi azalıyor ama...

Uluslararası üreticiler Londra'da şekerin geleceğini masaya yatırdı. Dünya genelinde şeker kullanımının azalmasına rağmen, obezitenin hızla arttığı açıklandı.

Dünyada şeker tüketiminin son 30 yıllık süreçte azaldığı, buna karşın obezitenin artış gösterdiği açıklandı. Londra'da gerçekleştirilen iki ayrı toplantıda 3 gün boyunca şeker sektörünün geleceğinin masaya yatırıldı. Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) ile Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği (WABCG) toplantıları 24-26 Kasım tarihleri arasında Londra'da gerçekleştirildi. Şeker pancarı ve şeker kamışı üretici örgütlerinin yanı sıra şeker sanayicilerinin de yer aldığı toplantılarda Türkiye'yi Pancar Üreticileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) temsil etti. Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk'un da İcra Kurulu'nda yer aldığı WABCG'nin yıllık olağan genel kurulu da Londra'da toplandı.

Uluslararası Şeker Örgütü'nün (ISO) düzenlediği toplantının ilk gününe şeker ve obezite ilişkisini inceleyen istatistikler damgasını vurdu. İngiltere'nin 150 yıllık istatistik kuruluşu CzarnikowGroup'un uzman analisti Stephan Geldart; İngiltere, Avustralya ve ABD'de, 1980'li yıllara göre kişi başına şeker tüketiminin üçte iki oranında azalmasına rağmen obezitede artış yaşandığına dikkat çekti.

OBEZİTE 1960'LARDAN İTİBAREN ARTTI

Nişasta Bazlı Şeker'in (NBŞ) 1960'lı yıllarda şekerli mamuller sanayinde kullanılmaya başlandığını vurgulayan Geldart, ABD'de NBŞ kullanımındaki artışla paralel pancar ve kamış şekeri tüketiminin azaldığını, obezitenin de 60'lı yıllardan başlayarak artan bir oranla sorun haline geldiğini söyledi. Geldart, 30 yıl öncesine göre toplam şeker tüketiminin ABD'de yüzde 17 oranında azalmasına rağmen obezitenin yüzde 42-62 oranında arttığını vurguladı. Geldart, benzer şekilde son 30 yılda Avustralya'da şeker tüketimi yüzde 20 azalırken obezitenin yüzde 30 arttığını, İngiltere'de de şeker tüketimi üçte iki azalırken obezitenin yüzde 20 artış gösterdiğini belirtti.

Toplantılarda Türkiye'yi temsil eden Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Türk çiftçisinin ve Pankobirlik'in Türk insanını kimyasal şekere mahkûm etmeyeceğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Doğal olmayan tatlandırıcıların obeziteye etkisi rakamlarla ortaya konuldu. Ayrıca AB'nin 2017'de kotaları kaldırma kararının gerekçeleri netleşti. AB Komisyonu Tarım Masası Yöneticisi 2000 yılından öncesi gibi AB'nin yeniden pancar şekeri ihracatçısı olmak istediğini dile getirdi. Hem biz hem de toplantıya katılan herkes 2017 sonrası için önünü daha net görme imkânına kavuştu. Bizim pancar şekeri sektörümüz büyük kaynaklar harcayarak reform gerçekleştiren ve dünyaya meydan okumaya hazırlanan AB şeker sektörü ile hem fiyatta hem de verimlilik de her şeye rağmen rekabet edebilecek durumdadır."

(İHA)

SONRAKİ HABER