için kaldı

Çöken zeminin altından tarih çıktı

Manisa'da bir ilkokulun eski binasının yıkımı sırasında çöken zeminde Osmanlı dönemine ait olduğu sanılan tarihi duvarlar ortaya çıktı.

F5HABER F5HABER
Çöken zeminin altından tarih çıktı

Şehzadeler'deki Şehitler İlkokulu'nun eski binasının yıkımı sırasında hafriyat almak için okul bahçesine giren kamyonun ağırlığına dayanamayan zemin çöktü. Zeminin içinde kalan kamyon, vinç yardımıyla çıkartıldı. Çöküntüde bahçenin derinliklerine kadar gittiği görülen Osmanlı mimarisine ait olduğu sanılan taş duvarlar bulundu. Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, inceleme başlattı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, yapının yapılacak ayrıntılı inceleme sonrasında Osmanlı döneminden mi yoksa Cumhuriyet'ten sonrasına mı ait olduğunun kesinlik kazanacağını belirtti.

HASTANE OLARAK DA KULLANILDI

1887 yılında tamamlanan okul binası, Yunan işgali zamanında hastane olarak kullanıldı. İşgal sonrası lise olarak eğitim öğretim faaliyetine devam etti. Zamanın ihtiyaçlarını karşılamadığı gerekçesiyle okul binası 1956 yılında yıkılıp, eğitim öğretim faaliyetlerine 1958 tekrar faaliyete geçti. Bir kez daha ihtiyacı karşılayamadığı belirlenen okul için bu yılın başında yıkım kararı alındı.

BİNANIN KARŞISINDAKİ MEYDANDA DA TARİH ÇIKTI

Öte yandan; sekiz yıl önce okulun karşısında bulunan Cumhuriyet Meydanı yer altı otoparkı ve meydan düzenlemesi sırasında, Saray-ı Amire'ye ait hamamın kalıntıları ortaya çıkmış ve Anıtlar Kurulu tarafından alan koruma altına alınmıştı.

SONRAKİ HABER