Elinden Kamerası Hiç Düşmüyor

YÖNETMEN Zafer Par, Kuzey Ege’de doğal ve kültürel değerleriyle öne çıkan Ayvalık’ı tanıtmak için kolları sıvadı. Belgeselin planlamasını yaptığını kaydeden Par, "Çok önemli tarihi geçmişi olan Ayvalık için çekeceğim belgesele 30 yıllık sanat birikimimin bütün unsurlarını aktaracağım" dedi.

F5HABER F5HABER
Elinden Kamerası Hiç Düşmüyor

YÖNETMEN Zafer Par, Kuzey Ege’de doğal ve kültürel değerleriyle öne çıkan Ayvalık’ı tanıtmak için kolları sıvadı. Belgeselin planlamasını yaptığını kaydeden Par, "Çok önemli tarihi geçmişi olan Ayvalık için çekeceğim belgesele 30 yıllık sanat birikimimin bütün unsurlarını aktaracağım" dedi.

Türk sinemasına oyuncu, yapımcı, yönetmen ve senarist olarak 30 yıl hizmet verdikten sonra Ayvalık'a yerleşen 61 yaşındaki Zafer Par, 'Ayvalık belgeseli' çekmek için hazırlıklara başladı. Şimdiye kadar çektiği filmlerinin arasında en çok emek verdiği çekimin bu belgesel olduğunu vurgulayan Par, "Belgeselin çekimlerine 10 yıldır devam ediyorum. Her gün başka bir açı, daha farklı bir enstantane yakalıyorum. Çektiğim belgeselin ayrı bir değeri olacak. Kimileri, sürekli birkaç görüntü çekip Ayvalık belgeseli yaptım deyip satmaya çalışıyor. Ben bu belgesele büyük emek verdim ve bunun karşılığını almam lazım. Almazsam da yapacağım bir şey yok. Burada oturup kendim izleyeceğim" diye konuştu.

ABD'de bir çekim gerçekleştirirken, yapımcı George Lucas'ın kendisi ve asistanı için 'İki kişilik ordu' ifadesini kullandığını söyleyen Par, "Ayvalık belgeselini hazırlarken, ben de 3 kişilik bir orduyla çalışacağım. Ayvalık'ın ormanları, zeytinlikleri, koyları, denizi, denizinin altı, plajları, insanları, tarihi yapıları, kısaca ilçeyle ilgili her şey bu belgeselde yerini bulacak. Çok önemli tarihi geçmişi olan Ayvalık için çekeceğim belgesele 30 yıllık sanat birikimimin bütün unsurlarını aktaracağım" dedi. 10 yıl önce yerleştiği Ayvalık'ta çok mutlu olduğunu belirten Zafer Par, "Bu güzel ilçemizin dünyaca tanınmasını istiyorum" dedi.

Ayvalık’ın el değmemiş bakir yerlerden biri olduğunu söyleyen Par, "Benim projem çok ciddi bir şey olacak. Her mevsim hatta her akşam ışık değişiyor. Güzel açılardan güzel konular çektim, çekmeye de devam ediyorum. En güzel zamanı, en güzel ışığı eylül, ekim aylarında yakaladım. Kışın da çok güzel pastel renkler oluyor. Ayvalık belgeseli, benim için bir sorumluluk. Çünkü ben bu kentte yaşıyorum. Bir sanatçı için bu sosyal bir sorumluluk. Bu belgeselin benim meslek hayatımda çok önemli. Çünkü çok emek verdim. Dünyada 10 yılda çekilmiş bir film yok" diye konuştu.

ZAFER PAR KİMDİR?

Türk edebiyatına 100'e yakın eser kazandıran şair, yazar, edebiyatçı ve araştırmacı Arif Hikmet Par’ın oğlu olan ve 1970 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi öğrenimini yarıda bırakarak, Memduh Ün’ün asistanlığı ile sinema serüvenine başlayan Zafer Par, yerli-yabancı usta yönetmen ve yapımcılarla 150’yi aşkın filmde yönetmen, yönetmen yardımcısı, genel koordinatör olarak çalıştı. Yeşilçam’da gelmiş geçmiş en iyi yönetmen yardımcısı olmasıyla tanınan, Yeşilçam'ın en zor yıllarında birçok filmde görev yapan Zafer Par, 1983 yılında 'Badi' adlı filmle yönetmenlik yapmaya başladı. Par; Kadir İnanır, Kemal Sunal, Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, İlyas Salman, Serdar Gökhan, Cüneyt Arkın, Meral Zeren, Talat Bulut, Gülşen Bubikoğlu, Orhan Gencebay, Tarık Akan, Ahu Tuğba, Banu Alkan, Pembe Mutlu, Gökhan Güney, Halil Ergün gibi birçok ünlü isimle çalıştı.

(DHA - Ahmet ERTAN)
SONRAKİ HABER