Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Büyükköy'e seracılık organize sanayisi kurulacakKORKUTELİ'nin Büyükköy Beldesi'nde 'organize seracılık bölgesi' kurulması için proje hazırlandı. Büyükköy Belde Belediye Başkanı Mustafa Dinçay, projeyi Ankara'ya giderek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teslim edecek. Projenin kabul edilmesi halinde, Büyükköy Organize Seracılık Bölgesi'nde biber ve domates üretimi yapılacak.Belediye Başkanı...

F5HABER F5HABER
Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Büyükköy'e seracılık organize sanayisi kurulacak

KORKUTELİ'nin Büyükköy Beldesi'nde 'organize seracılık bölgesi' kurulması için proje hazırlandı. Büyükköy Belde Belediye Başkanı Mustafa Dinçay, projeyi Ankara'ya giderek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına teslim edecek. Projenin kabul edilmesi halinde, Büyükköy Organize Seracılık Bölgesi'nde biber ve domates üretimi yapılacak.

Belediye Başkanı Mustafa Dinçay, Büyükköy'de seracılık faaliyetlerinin her geçen gün arttığını söyledi. 10 bin metrekarelik bir alana yapılacak organize seracılık bölgesi için hazırlanan projeyi bakanlığa kendisinin teslim edeceğini aktaran Başkan Dinçay, "Proje hayata geçirildiğinde Türkiye, Korkuteli'nde üretilen domates ve biberi tüketecek" dedi.

Projenin kabul edilmesinin ardından tahsis işlemlerine başlanacağı seracılık bölgesinin, hem tarıma hem de istihdama önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Başkan Dinçay, çiftçilerin birim alandan daha fazla kar elde edeceğini vurguladı. Dinçay, proje sayesinde tarımda yüksek gelir sağlayan yetiştiricilik tekniklerinin yaygınlaşmasını sağlayacaklarını söyledi.

Bu anlamda seracılığın yaygınlaştırılması için örnek seralar kurulduğunu dile getiren Başkan Mustafa Dinçay, "Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın destekleriyle Büyükköy Ovası'nda seracılık çığ gibi büyüdü. Artık projenin hayata geçmesiyle Türkiye'de bir ilk olacak olan ve 10 bin metrekare alanda gerçekleşecek organize seracılık bölgesinde yetişecek ürünler, Türkiye'de bir marka haline gelecek" dedi.

Foto: Büyükköy Belediye Başkanı Mustafa Dinçay

===

Demre'ye hayat verecek proje

DEMRE Beymelek Beldesi'nde kültür turizmini geliştirmek amacıyla Beymelek Belediyesi tarafından hazırlanan 'Aziz Nicolaus Seyahat Yolları Projesi' Batı Adeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından kabul edildi. 210 bin 703 lira bedeli olan projenin yüzde 80'i BAKA tarafından karşılanacak. Projeyle, Çağman Köyü'ndeki Sion Manastırı'ndan başlayan, Belören Köyü'ndeki Ala Kilisesi'ni takip ederek Finike İlçesi'ndeki Belos Antik Kenti'nde sona eren 75 kilometrelik Aziz Niolaus Seyahat Yolu ve aynı bölgedeki Likya Yolu gün ışığına çıkarılacak.

Akdeniz Üniversitesi'nin de destek verdiği proje, Beymelek Belediyesi tarafından yürütülecek. Belediye Başkanı Osman Güngör, ilk etapta 57 kilometrelik yolda işaretleme çalışmasının başladığını söyledi. Aziz Nicolaus Seyahat Yolu'nun mavi- beyaz, Likya Yolu'nun kırmızı- beyaz, her iki yolun çakıştığı noktaların ise kırmızı- beyaz- mavi olarak işaretlendiğini aktaran Başkan Güngör, "Yollarda haritalama ve koordinatlama çalışması yapılacak" dedi.

Akıllı telefon ve navigasyon cihazlarına bu harita ve koordinatların yükleneceğini aktaran Başkan Güngör, bu sayede bölgeye gelenlerin kaybolmadan yürüyüş yapacağını söyledi. Proje kapsamında yolcu taşıma römorku ve traktör satın alınacağına da değinen Başkan Güngör, "10 adet dağ bisikleti, 3 adet ATV motor alınacak. Tanıtım için 1000 adet belde ve yol tanıtım CD'si, 2 bin adet broşür, 1000 adet tanıtım kitabı dağıtılacak, Türkçe-İngilizce 'web' sayfası hazırlanacak" diye konuştu.

Yol üzerindeki eski su kuyularının restore edileceğini de anlatan Başkan Güngör, "Yolun tamamında bitki temizliği yapılacak. Yol üzerinde 3 kamp yeri oluşturulacak. Tüm çalışmalar, 15 Mart 2014 tarihinde bitirilmiş olacak. Bu proje tamamlandığında, Demre ve Beymelek yeni bir turizm destinasyonuna kavuşacak" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Osman Güngör ve yoldan

===

Mermerciler ihtisas OSB kuruyor

BURDUR'da mermer işletmecileri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışma başlattı. Burdur Doğaltaş, Madenciler ve Mermer Makineleri Üreticileri Yardımlaşma Dayanışma Derneği (BURDOĞTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Ekinci, gelişen Burdur mermerciliğinin, en kısa sürede ihtisas OSB'ye kavuşması gerektiğini, bunun Burdur sanayisi için, hayati öneme sahip olduğunu açıkladı.

Burdurlu iş adamları ve STK'ların Burdur'un yarınları için, somut aktiviteler ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Ekinci, "Mermer ve madencilik Burdur sanayisi ile ekonomisinin ana sektörü haline geldi. Kontrol ve otoritenin ortadan kalkmakta olduğunu gördüğümüz Burdur mermerciliğinin süratli bir şekilde, bir ihtisas OSB'ye kavuşması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

'Burdur Mermerciler ve Mermer Makinecileri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (MERİH- OSB) projesini hazırladıklarını kaydeden Ekinci, yatırım yapacak bölgenin yerli ve yabancı mermerci ve madenci ve yan kuruluşlara açık olacağını söyledi. Ekinci, amaçlarının sektörün yenilikçi, demokratik akla ve bilime önem veren anlayışla uluslararası rekabet içerisinde yönetilmesini sağlamak olduğu belirti.

300 HEKTAR ALANA KURULACAK

Burdur Mermerciler İhtisas OSB'nin 200-300 hektar alan üzerine kurulmasını planladıklarını aktaran Ekinci, burada işlenmiş mermer, mermer türev ürünleri, blok mermer ve mermer makineleri üretimi yapılacağına değindi. İhtisas OSB'nin mermer artıklarını değerlendireceği için de çevreci bir organizasyon olacağına vurgu yapan Ekinci, "Toplam alanın yüzde 40'ı sanayi parseli olacak olan MERİH OSB'nin kalan yüzde 60'ında ise yol, yeşil alan ve yardımcı kuruluş alanları, sosyal tesisler yer alacak" diye konuştu.

YILLIK İHRACAK 350 MİLYON DOLAR

Sanayi parsellerinin büyüklüğünün makine üreticileri için, 5 bin-30 bin metrekare, mermer ve mermer türevi ürün üretim fabrikaları için ise 15 bin ile 50 bin metrekare arasında tasarlandığını aktaran Ekinci, "Tesis sayısı 80 ile 120 arasında olacak. Doğrudan ve dolaylı çalışanlarla birlikte 10-13 bin kişi istihdam edilebileceğini düşünüyoruz. Yıllık ihracatı 220- 350 milyon dolar, yurt içi ciro toplamının ise 250- 380 milyon lira olarak öngörüyoruz" dedi.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Mermer fabrikasının içinden görüntü, dernek yönetim kurulu

===

AKUT Fethiye Ekibi'ne destek gecesi

FETHİYE'de 2008 yılında kurulup 67 başarılı operasyona imza atan Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Fethiye Ekibi için destek gecesi düzenlendi. Liberty Hotels Lykia'da gerçekleştirilen geceye Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamları katıldı.

AKUT Fethiye Ekibi'nin operasyonlarına ilişkin sunumların yapıldığı gecede katılımcılara seslenen AKUT Ekip Lideri Sadi Çidem, kuruluşlarından bu yana gerçekleştirdikleri 67 operasyonda 87 kişiye hayati müdahalede bulunduklarını söyledi. Toplantıda konuşan Kaymakam Ekrem Çalık ise "AKUT bölgemiz için çok önemli bir kurumdur. Kahramanca operasyonlar yaptıklarını biliyoruz. Kaymakamlık olarak kriz merkezi oluşturabilirsek, bu arkadaşlarımızın görev almasını istiyorum" diye konuştu. Gecede toplanan bağışların AKUT Fethiye Ekibi'nin operasyonel ihtiyaçlarının karşılanmasından kullanılacağı kaydedildi.

Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)

Foto: Destek gecesinden fotoğraflar

===

Kaş mezarlığı düzenleniyor

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'ndeki Yüzbaşı Fehmi Sokullu Mezarlığı'nda düzenleme çalışması başlatıldı. Kaş Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında yaklaşık 10 bin metrekarelik boş alanda teraslama çalışması yapılıyor. Teraslanan bölümler, taş duvarlarla düzenleniyor. Bu bölümlerde planlama yapılarak, mezar yerleri numaralandırılıyor. Mezarlığın dolu olan bölümünde ise ara yollar yapılarak kilit taşıyla kaplandı.

Mezarlıkta temizlik çalışmalarının sürdüğünü belirten Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, "Kaş çok hızlı büyüyen bir şehir. Mezarlık rastgele kullanılıyor. Artık bir düzenleme yapıyoruz. Defin işlemleri sırayla, bir plan dahilinde ve belediye denetiminde yapılacak. Mezarlıkta kalan alan daha ekonomik kullanılacak. Defin sırasında tüm vatandaşlarımıza gerekli hizmet belediye tarafından verilecek" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Çalışmalardan

===

Asker adaylarına sazlı-sözlü veda

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi Bekteş Köyü'nde vatani görevini yapacak asker adayları için veda gecesi düzenlendi. 93/2 tertip askere gidecek gençler için düzenlenen etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu. Şiirlerin okunduğu, halay çekilen gecede, bazı asker adayları kadın kılığına girerek arkadaşlarıyla dans etti. Asker adayları için yardım kampanyasının da düzenlendiği geceye yoğun katılım oldu. Gecede, askerlere en fazla maddi yardım yapan Abdülkadir Kama Bekteş Köyü'nün ağası seçildi. Açık artırmada en yüksek yardımı yapan Abdülkadir Kama'ya ağa tespihi hediye edildi. Kama daha sonra asker adaylarıyla birlikte fotoğraf çektirdi. Çekilen fotoğraf 1 yıl boyunca köy kahvesinde sergilenecek.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Etkinlikten

===

Öğretmenler turnuvada

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, çeşitli dallarda spor turnuvası düzenlendi. Masa tenisi, satranç ve voleybol turnuvalarına ilçe merkezi, belde ve köylerde görev yapan öğretmenlerin katılımıyla yapılıyor. Satranç turnuvası Yunus Emre Anadolu Lisesi'nde, masa tenisi turnuvası Türk Telekom Anadolu Öğretmen Lisesi'nde, voleybol turnuvası ise Sandıklı Spor Salonu'nda devam ediyor. 14 Kasım'da tamamlanacak turnuvalarda dereceye girenlere ödülleri 24 Kasım'daki programda verilecek.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Voleybol turnuvasından

(DHA - Hasan ALAYBEYOĞLU)
SONRAKİ HABER