Ukrayna, Rusya ile çalışmaya hazır

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin, çatışmaların durdurulması ve Minsk mutabakatının hayata geçirilmesi için Rusya ile çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

F5HABER F5HABER
Ukrayna, Rusya ile çalışmaya hazır

KİEV (AA) - Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, "Çatışmaların durdurulması ve Minsk mutabakatının tüm maddelerinin hayata geçirilmesi konusunda Rusya ile çalışmaya hazırız" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Ukrayna'nın Minsk mutabakatının hayata geçirilmesi için öngörülen zaman çizelgesini imzalamayı önerdiği belirtildi. Açıklamada 13 Kasım 2014'te Ukraynalı ve Rus yetkililerin Minsk mutabakatına ilişkin zaman çizelgesinin de yer aldığı çalışma belgesini imzaladığı, belgede taraflar arasında gerçek ateşkesin sağlanması, ağır silahların ve askerlerin çatışma hattından geri çekilmesi gibi maddelerin yer aldığı hatırlatıldı.

Rusya'nın daha sonra belgeden imzasını çektiği kaydedilen açıklamada, "Ukrayna, Minsk mutabakatının hayata geçirilmesine ilişkin zaman çizelgesini imzalamak ve 19 Ocak itibarıyla ateşkesin sağlanması için bugün Rusya'ya yeniden öneride bulundu" ifadesine yer verildi. Bunun, ateşkesin sağlanmasına ve bölgedeki ayrılıkçıların saldırıları karşısında sivillerin güvenliğinin temin edilmesine imkan vereceği ifade edilen açıklamada sürecin başlatılmasının, Üçlü Temas Grubu'nun ve Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa dışişleri bakanlarının toplantılarının en kısa zamanda gerçekleştirilmesi, daha sonra da bu ülkelerin liderlerinin Astana'da yapacakları zirve için ön koşul yaratacağı vurgulandı.

Ukrayna'nın Minsk mutabakatına riayet ettiği ve Rusya ve ayrılıkçıların da riayet etmesi için 4 aydır sabırla beklediği vurgulanan açıklamada Ukrayna tarafının, Minsk mutabakatı çerçevesinde Üçlü Temas Grubu'nun istişare toplantılarına katılmaya her zaman hazır olduğu belirtildi. Açıklamada, Minsk mutabakatının tüm maddelerine riayet eden Ukrayna'nın, Rusya'dan da bunu talep ettiği vurgulandı.

SONRAKİ HABER