Ukrayna'nın NATO üyeliği gündemde yok

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin, Ukrayna'nın NATO üyeliğine başvurması şu aşamada gündemde olmadığını söyledi.

F5HABER F5HABER
Ukrayna'nın NATO üyeliği gündemde yok

KİEV (AA) – Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin, ülkesinin NATO'ya üye olmak için başvuru yapmasının şu aşamada gündemde olmadığını, bunun yerine Ukrayna ile NATO arasında "genişletilmiş imkanlar programını" hayata geçirmeye odaklanmak gerektiğini belirtti.

Klimkin, yerel bir televizyona yaptığı açıklamada, şu aşamada ülkesinin NATO üyeliğinin gündeme getirilmesinin aslında bu ihtimali uzaklaştıracağını söyledi. 

Klimkin, Galler'de geçen hafta yapılan NATO zirvesinde Ukrayna'nın güvenlik alanında desteklenmesine yönelik sağlanan uzlaşmaların yanı sıra Ukrayna ile NATO arasındaki işbirliği imkanlarının genişletilmesi programı konusunda mutabakat sağladığını hatırlattı. Ukraynalı bakan, bu program çerçevesinde ülkenin menfaatlerine uygun çok özel “yol haritasının” oluşturulacağını ve bunun ülkesine NATO ile işbirliğinde istedikleri kadar ileri gitmelerine imkan verebileceğini vurguladı.

Vatan Partisi lideri Yulya Timoşenko, dün yaptığı açıklamada, parlamento seçimleriyle aynı zamanda Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin referandum yapılması gerektiğini dile getirmiş, bununla ilgili tekliflerini Merkez Seçim Komisyonu'na sunduklarını kaydetmişti.

- "Rusya, Kiev ile Moskova arasındaki güveni yok etti" -

Klimkin, ayrıca Rusya yönetiminin Kiev ile Moskova arasındaki güveni yok ettiğini, bundan dolayı iki ülkenin şu anda sadece kritik konularda diyaloğu sürdürebildiğini söyledi.

Klimkin, "Rusya, aralarında Budapeşte Memorandumu da dahil tüm sorumlulukları tamamen yok etti. Önemli olan güvendir. İşte bu güven iki ülke arasında şu anda yoktur” dedi. 

SONRAKİ HABER