için kaldı

Turçinov'dan ortak operasyon önerisi

Ukrayna Devlet Başkanvekili Turçinov, BM Genel Sekreteri Ban'a, teröre karşı ortak operasyon düzenlemeyi önerdi.

F5HABER F5HABER
Turçinov'dan ortak operasyon önerisi

KİEV - Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a, ülkenin doğusunda BM barış gücü ile teröre karşı ortak operasyon düzenlemeyi teklif etti.

Ukrayna parlamentosu basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Turçinov, bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefonda görüştü. Turçinov'un, Ban'a ülkenin doğusunda BM barış gücü ile teröre karşı ortak operasyon düzenlemeyi önerdiği belirtildi.

Ülkenin doğusundaki olayların, Rusya tarafından hazırlanan Kırım senaryosunun tekrarı olduğunu ifade eden Turçinov, Rusya'nın ülkenin doğusuna gönderdiği özel silahlı ekiplerin kamu binalarını işgal ettiğini ve yüz binlerce kişi için tehdit oluşturulduğunu vurguladı. 

Turçinov, halkı korumak için geniş kapsamlı terörle mücadele operasyonu başlatıldığını kaydederek, vatandaşları, ülkeyi parçalamak isteyen teröristlerden koruyacaklarını söyledi.

Hükümetin, bölgedeki durumun istikrara kavuşması için gereken tüm tedbirleri aldığını, bu çerçevede merkezi yönetimin yetkilerinin bölgelere verilmesine ilişkin reformların hayata geçirilmesi için çaba gösterildiğini belirten Turçinov, tüm bölge temsilcileriyle yapıcı diyalog ve işbirliğine hazır olduklarına işaret etti.

Turçinov, uluslararası topluma terörle mücadele operasyonları sırasında Ukrayna emniyet görevlileri ve askerlerinin hukuka uygun davrandığını göstermek amacıyla Ban Ki-mun'a BM barış gücü ile ortak operasyon düzenlemeyi önerdi. 

Ban Ki-mun da Ukrayna hükümetinin, doğu ve güney bölgeleri dahil Ukrayna genelinde durumun istikrara kavuşturulması için gereken adımları attığını dile getirerek, Ukrayna halkına tam desteğini belirtmek istediğini kaydetti.

Ban, Ukrayna'nın BM'yi bir ortak olarak görebileceğini ifade ederek, sorunun barışçı yolla çözülmesi için elinden geleni yapacağının altını çizdi.

SONRAKİ HABER