için kaldı

'Rusya Ukrayna sınırına 50 bin civarında asker yığdı'

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın ülkesi ile olan sınırına 50 bin civarında asker yığdığını, ülkenin doğusunda da 9 bin kadar Rus askeri bulunduğunu söyledi.

F5HABER F5HABER
'Rusya Ukrayna sınırına 50 bin civarında asker yığdı'

KİEV (AA) – Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın ülkesi ile olan sınırına 50 bin civarında asker yığdığını, ülkenin doğusunda da 9 bin kadar Rus askeri bulunduğunu söyledi. 

Başkent Kiev’de, ülkenin bağımsızlığının 24'üncü yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen törende konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Rusya’nın sınıra 50 bin kadar askerini gönderdiğini belirterek, Kremlin'in Ukrayna’ya saldırma fikrinden vazgeçmediğini savundu. 

Poroşenko, bir yıldan uzun süredir ayrılıkçı hareketin devam ettiği ülkenin doğusundaki "işgal edilen topraklarda" 9 bin civarında Rus askerinin bulunduğunu ifade etti.

Poroşenko, ülkenin doğusundaki krizin çözümüne yönelik şubat ayında varılan Minsk mutabakatı dışında alternatif bulunmadığını kaydetti.

Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların etkisini Rusya'nın hissettiğini söyleyen Poroşenko, Ukrayna’nın da savunma potansiyelini sayı ve kalite açısından iyileştirdiğini bildirdi. Ülkesinin barıştan yana olduğunu vurgulayan Poroşenko, buna rağmen silahlı kuvvetlere ayrılan kaynakları artıracaklarını açıkladı.

Poroşenko, ayrıca Ukrayna’nın doğusundaki olaylarda 2 bin 100 askerin hayatını kaybettiğini, çatışmalarda 7 bin 320 askerin yaralandığını söyledi. Rusya'nın Kırım'ı ilhakının ardından geçen yıl nisan ayında Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı silahlı hareket başlamıştı.

SONRAKİ HABER