Kiev’de LGBTI yürüyüşü düzenlendi

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de eşcinsel örgütlerin düzenlediği “Eşitlik Yürüyüşü” olaysız sona erdi.

F5HABER F5HABER
Kiev’de LGBTI yürüyüşü düzenlendi

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de eşcinsel örgütlerin düzenlediği “Eşitlik Yürüyüşü” olaysız sona erdi.

Kiev'de geçen yıl şehrin kenar bölgesinde gerçekleştirilen yürüyüşe radikal milliyetçi “Sağ Sektör” örgütü üyeleri tarafından saldırı düzenlenmişti. Bu yıl ise yürüyüş, kentin merkezinde gerçekleştirildi ve çok sayıda siyasetçinin provokasyon uyarısında ve iptal çağrısında bulunmasıyla, polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri sonucunda, büyük çaplı olaylar yaşanmadı.

Kiev'in merkezinde düzenlenen etkinliğe, eşcinsellerin yanı sıra, Avrupa Parlamentosu'ndan milletvekilleri, Kiev'in kardeş şehri Münih'in eşcinsel örgütleri ve eşcinsel haklarının tanınmasını savunan çok sayıda kişi katıldı. Yaklaşık iki bin kişinin katıldığı gösteri alanı çevreden gelebilecek saldırılara karşı, binlerce polisten oluşan bir güvenlik kordonuyla korundu. Bu esnada, gösteri alanına yakın bir meydanda toplanan gruplarsa, eşcinsel evliliklerinin yasalaştırılmasına yönelik çabaları protesto eden pankartlar açtı. Basın mensuplarına konuşan bazı protestocular, “eşcinsel evliliğine onay vermekle Ukrayna Avrupalı olmaz. Önce maaşlar Avrupa standartlarına yükseltilsin, ondan sonra Avrupalılık tan bahsedilsin” dedi.

Yaklaşık 500 metrelik bir güzergahta düzenlenen yürüyüşün tamamlanıp göstericilerin araçlarla alandan ayrılmasının ardından, çeşitli gruplar, protesto gösterisi düzenledi. Gösteri alanına gösteri sona erdikten kısa bir süre sonra gelen ve sayıları iki yüzü bulan radikal sağ eğilimli bir grup gösterici, eşcinsellere hakaret içeren sloganlar atarak yürüdü. Göstericilerden bazılarının sis bombası atması ve polise saldırması üzerine polis, radikal sağcı göstericilerden bazılarını gözaltına aldı.

SONRAKİ HABER