Maden faciası davasında müşteki avukatları dinlendi

Ermenek ilçesinde, 18 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan maden faciası davasında, müşteki avukatları dinlendi. Müşteki avukatları, davada tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklu yargılanmasını talep etti.

F5HABER F5HABER
Maden faciası davasında müşteki avukatları dinlendi

Ermenek ilçesinde, 18 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan maden faciası davasında, müşteki avukatları dinlendi. Müşteki avukatları, davada tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklu yargılanmasını talep etti.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesinde görülen maden faciası davasının ilk duruşması üçüncü günü devam etti. Bugünkü duruşmada madende hayatını kaybedenlerin yakınlarının dinlenmesinin ardından müşteki avukatlarına geçildi. Mahkemede söz alan bir kısım müştekinin avukatı Anıl Akkuş, "Sanıkları dinledik, müştekileri dinledik. Biz burada maden ocağının ağzında 18 evladının davasının ne olacağını merak eden anne babaların vekiliyiz. 18 işçiyi ölüme gönderenlerin hesabını sormak için buradayız. Savcılık bunu bilinçli taksirli olarak değerlendirmiş. Sanıklar kuvvetli şüpheyi kendileri bu salonda ortaya koydu" dedi. Olay olduktan sonra sanıkların delilleri karartma peşinde olduklarının görüldüğünü belirten Akkuş, şöyle konuştu: "Sanıklar salona girdiğinde Abdullah Özbey salonda gülücükler atıyordu. Bu şirketin sahibi utanmadan gülüyordu. Ben kahroldum, haliyle aileler tepki gösterdi. Salonda olmayan Yavuz Özsoy, tartışmasını yaptığımız adam tutuksuz yargılanıyor. Bu insanları 450 yılla yargılıyoruz. Bu insanları serbest bırakmamamız lazım. İnsanlar hakaretten, kavgadan tutuklanıyor. Bu insanlar 18 madenciyi öldürdü. Mehmet Zeybek, Yavuz Özsoy ve Cemile Kara'nın tutuklu yargılanmasını talep ediyoruz."

Avukat Mehmet Kasap da, "18 kişinin şehit olması bu işin fıtratında olan bir şey mi?" diye sorarak "Sayın başkan, bu bizim en kolay duruşmalarımızdan biri inanın. Sanıkların ifadelerini alt alta koyarsanız zaten gerçek ortaya çıkar. Hepsi birbirini yalanladı. Cenne ruhsat sahibi, bu maden sahasından çok ciddi para kazanıyor. Helali hoş olsun ama 15 bin liralık sondaj makinesini alamadıklarını söylüyor. Aileler bile burada ‘keşke bize söyleselerdi de parmağımdaki yüzüğü satıp biz alırdık' dedi. Yavuz Özsoy burada niye yok? Elbirliğiyle bu cinayetleri gerçekleştirmişler. Yavuz Özsoy, Cemile Kara, diğer tutuksuz yargılananların da tutuklu yargılanmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Müştekilerin vekili avukat Tarık Taşçı da, kanunlara uygun çalışılmadığının ortada olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanıkların görevini yapmadığı ortadadır. İmalat haritası olsa da, sondaj makinesi olsa da bu kaza olurdu çünkü o makineyi kullanmayacaklardı. Çünkü burada amaç en az maliyetle en fazla kömürü alabilmektir. Ancak bu yapılırken 18 işçinin hayatı hiç düşünülmemiştir. Hepsi her ne kadar birbirlerini suçlasalar da, alanın ne kadar tehlikeli olduğunu biliyordu. Yavuz Özsoy birinci dereceden sorumludur. Bu olay artık taksirden çıkmıştır. Geliyorum demiştir. Bu durumda tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına diğer sanıkların da tutuklu yargılanmasını talep ediyoruz."

Müşteki vekillerinin konuşmalarının ardından mahkemeye ara verildi.

(İHA)

SONRAKİ HABER