Seçim çıkmazı anlaşmayla bitti

Dünyanın en uzun seçimi olan Afganistan Cumhurbaşkanlığı seçimi, ikinci turda yarışan iki adayın Ulusal Birlik hükümeti kurma konusunda anlaşması ile sona erdi.

F5HABER F5HABER
Seçim çıkmazı anlaşmayla bitti

Dünyanın en uzun seçimi olan Afganistan Cumhurbaşkanlığı seçimi, ikinci turda yarışan iki adayın Ulusal Birlik hükümeti kurma konusunda anlaşması ile sona erdi.

İlk turu 5 Nisan 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda hiç bir aday yüzde elli barajını aşamamış, bu yüzden seçim ikinci tura kalmıştı. 14 Haziran'da yapılan ikinci tur seçimlerine en çok oyu alan iki aday olan Dr. Asrafghani Ahmadzai ve Dr. Abdullah Abdullah arasında geçmişti. Ancak Dr. Abdullah ve ekibi ikinci turda seçimlere hile karıştırıldığını iddia ederek seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini dile getirmişti. İşte bu noktada ABD ve BM devreye girerek iki adayı Ulusal Birlik hükümeti kurmak yönünde baskı yapmıştı. İşte o baskılar bugün sonuç verdi ve Cumhurbaşkanlığı sarayında Dr. Asrafghani ve Dr. Abdullah Abdullah ulusal birlik hükümeti kurmayı taahüt ettikleri antlaşmayı imzaladı. Antlaşmaya Afganistanın şuanki Cumhurbaşkanı Karzai, birinci Cumhurbaşkanı yardımcısı Yunus Kanuni, İkinci Cumhurbaşkanı yardımcı Karim Halili olmak üzere bir çok bakan ve her iki adayın yardımcıları katıldı. İmzaların atılmasının ardından Cumhurbaşkanı Hamid Karzai bir konuşma yaptı. Karzai, "Her iki adayın anlaşarak ulusal birlik hükümeti kurmasından dolayı çok memnunum. Bu iki adayın Afganistandaki mevcut barış ve huzurun devamı için çalışacaklarına inanıyorum" dedi.

Afganistan yüksek seçim kurumu ise kesin sonuçları Türkiye saati ile 15:30'da ilan edecek. Seçimlerde Asrafghani Ahmadzainin yüzde 57,77 Dr. Abdullah Abdullahın ise yüzde 44 oy alması bekleniyor.

Ulusal birlik hükümetinde Asrafgani Ahmadzai Cumhurbaşkanı olacak ünlü komutan General Dostum ise birinci cumhurbaşkanı olarak görev yapacak. Dr. Abdullah Abdullah ise yeni oluşturulacak olan icrai cumhurbaşkanlığı yardımcılığına getirilecek. Bakanlıkların her iki ekip arasında paylaştırıldığı ancak hangi bakanlığın hangi ekibe verildiği tam olarak belli olmadı.

Bu zorunlu kurulan hükümetin ne kadar görevde kalacağı ise kestirilemiyor. Zira ABD yönetimi ve BM eğer ki iki aday aralarında anlaşamazlarsa Afganistan'a yapacakları yardımları keseceklerini söylemişlerdi. Zor günlerden geçen Afganistan'da her iki aday zorunlu olarak bu ulusal birlik hükümetine evet demek zorunda kalmıştı. Ayrıca seçim sonuçları açıklanmadan böyle bir hükümetin kurulması Afgan halkında demokrasi ve seçim sürecine olan inançlarını çok zayıflattığı ve halkın artık seçimlere itibar etmeyeceği iddia ediliyor.

(İHA)

SONRAKİ HABER