için kaldı

Türk Eğitim Sen'den ‘Ders Kitabı' Uyarısı

Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyüp Demir, okullarda ücretsiz dağıtılan zorunlu ve seçmeli ders kitapları ile ilgili olarak milyarlarca liralık ders kitabının çöpe gidebileceği uyarısında bulunarak, "Sayın Bakan bu konuya el atsın, kendisinden bu konuda acilen bir çalışma yapmasını bekliyoruz" dedi.

F5HABER F5HABER
Türk Eğitim Sen'den ‘Ders Kitabı' Uyarısı

Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyüp Demir, okullarda ücretsiz dağıtılan zorunlu ve seçmeli ders kitapları ile ilgili olarak milyarlarca liralık ders kitabının çöpe gidebileceği uyarısında bulunarak, "Sayın Bakan bu konuya el atsın, kendisinden bu konuda acilen bir çalışma yapmasını bekliyoruz" dedi.

Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyüp Demir, düzenlediği basın toplantısında, ders kitaplarının devlet eliyle ücretsiz dağıtılması uygulamasının olumlu başladığını ancak Bakanlıkça yayınlanan son genelgeyle 2013-2014 eğitim-öğretim yılı kitap listesi verilerinin modüle işlenerek İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne yazılı olarak bildirilmesinin talep edilmesinin birçok sorunu beraberinde getireceğini belirtti. Demir, "Ülkemizde ders kitaplarının devlet eli ile dağıtılmasının modül seçimi ile öğrenci kitap seçimi arasında oluşan farklılıklar nedeniyle çöpe gidecek kitaplardan dolayı, dolaylı yoldan da olsa maliyetleri karşılayan vatandaşlarımızın vergilerinin çöpe gitmesi demektir. Öte yandan eksik kitap tespiti nedeniyle kitap bulamayan öğrencilerimizin de eğitim öğretim açısından kitap edinme şansı bulabilen öğrencilerimize göre dezavantajlı duruma düşecekleri de açıktır" dedi.

Okul müdürlerinin sorumlu tutulmasının onları seçmeli dersleri kendilerinin belirlemesi ve dolayısıyla seçmeli ders hakkının örtülü zorunlu derse dönüşeceği uyarısında bulunan Demir, yeni Milli Eğitim Bakanı'nın konuya derhal müdahale etmesini istedi. Milyarlarca liralık kitabın da çöpe gitmesinin söz konusu olduğunu vurgulayan Demir, şöyle konuştu:

"Seçmeli derste örtülü yönlendirme sıkıntısı ortaya çıkabilir. Veri girişinizde modülleri girin diyorsunuz. Benim elimde bu kadar kitap var, ben ne yapacağım? Eksik ya da fazla, sorumlusu ben isem kendime göre bir formül üreteceğim. Dolayısıyla yönlendirmeler oluşabilecek. Öyleyse burada yapılması gereken; israfın da önlenmesi adına mevcut öğrencilerle seçimlerinizi yaparsınız, 5 ve 9. sınıf öğrencilerini de yılsonuna bırakırsınız. Kitapların çöpe gitmesini önlemek lazım. Kitaplar çöpe gidecek, okullarda karmaşa olacak ve seçmeli dersler aslında örtülü yönlendirme ya da zorunluya dönüşebilecek. Okullar açıldığında sorunları göreceğiz. Sayın Bakan bu konuya el atsın, kendisinden bu konuda acilen bir çalışma yapmasını bekliyoruz."

Demir, genelgede sorumluluğun okul müdürlerinin üzerine yığıldığını belirterek, "Genelgenin 8. maddesi, ‘Okullarda/kurumlarda okutulacak seçmeli derslerin kitap seçim modülüne veri girişinden önce planlanması ve modüle bu plana göre girilmesi gerekmektedir. Kitap ihtiyacı girildikten sonra seçmeli derslerde değişiklik yapmak, kitap fazlalığı ve kitap ihtiyacı oluşmasına neden olmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için gerekli tedbirler okul/kurum yöneticileri tarafından alınacaktır' demekte. Yine aynı genelgenin 9. maddesinde ise ‘Kitap seçim modülüne girilen kitap sayılarının eksikliği-fazlalığı ile veri girişini yapmayan veya eksik yapan okullardan/kurumlardan okul/kurum müdürleri ile il ilçe milli eğitim müdürleri sorumlu olacak, bu iş ve işlemler milli eğitim denetçileri ve il eğitim denetmenleri tarafından da izlenecektir' denilerek sorumluluk yine okul müdürlerinin üzerine yıkılmıştır. Ancak veri girişlerinin modüle giriş tarihleri arasında 2013/2014 eğitim-öğretim yılı seçmeli ders seçimleri ile ilgili bir açıklamaya yer verilmemiştir. Dolayısı ile 2012/2013 eğitim-öğretim yılında devam eden seçmeli derslere göre kitap seçimi yapıldığında 2013/2014 yılı seçmeli ders seçimlerinde veli ve öğrenci talepleri ile modül ihtiyaç listesi farklılıkları büyük sorunlara yol açacaktır. 2012/2013 eğitim-öğretim yılında 4. sınıfta olup, 2013/2014 eğitim-öğretim yılında 5. sınıfta okuyacak öğrencilerimiz hangi seçmeli dersleri seçeceklerdir. Ortaokul müdürleri bu ders seçimlerini anılan tarihler arasında nasıl toplayacak ve veri girişlerini nasıl tamamlayacaklardır? Yine 2012/2013 eğitim-öğretim yılında 8. sınıfta olup, 2013/2014 eğitim-öğretim yılında 9. sınıfta okuyacak öğrencilerin hangi liselere kayıt yaptıracaklarını bilemezsiniz. Örneğin A lisesi müdürü kendisine gelecek kaç öğrencinin olacağını ve bunların yine bir örnekle kaçının Kur'an-ı Kerim seçmeli dersini seçeceğini nasıl tespit edecek ve bu dersin kitap sayısını hangi veriye dayalı olarak girecektir?" diye konuştu.

SONRAKİ HABER