için kaldı

Okul Kıyafeti Satan Esnaf Ölüm Döşeğinde

MİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından ilk ve orta öğretimdeki tek tip kıyafet zorunluluğun kaldırılması, çok sayıda ürünü elinde kalan esnafı isyan etme noktasına getirdi. Borcun gırtlağa dayandığını söyleyen Ege Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Dayanışma Derneği Başkanı Ünal Tunaboylu, "Birçok arkadaşımız borçlarını ödeyebilmek için evlerini, araçlarını satıyor. Konuya çözüm...

F5HABER F5HABER
Okul Kıyafeti Satan Esnaf Ölüm Döşeğinde

MİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından ilk ve orta öğretimdeki tek tip kıyafet zorunluluğun kaldırılması, çok sayıda ürünü elinde kalan esnafı isyan etme noktasına getirdi. Borcun gırtlağa dayandığını söyleyen Ege Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Dayanışma Derneği Başkanı Ünal Tunaboylu, "Birçok arkadaşımız borçlarını ödeyebilmek için evlerini, araçlarını satıyor. Konuya çözüm bulunmazsa iflas haberleri duyacağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 27 Kasım 2012 tarihinde çıkarılan yeni yönetmelikle, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde serbest kıyafete geçilmesi sonucu mağdur olan okul kıyafeti üreticileri, yeni düzenleme bekliyor. Yaklaşık üç aydır büyük bir sıkıntı içinde olduklarını belirten Ege Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Dayanışma Derneği Başkanı Ünal Tunaboylu, hükümet yetkililerinden bu soruna bir an önce çözüm bulması için çağrıda bulundu.

Hükümetin konuya ilişkin bir çözüm bulmaması halinde çok sayıda iflas haberinin duyulacağını belirten Tunaboylu, "Sektör uzun vadeli çeklerle çalıştığı için sezon başında ürettiğimiz ürünlerin çeklerini ocak ve şubat aylarında tahsil ediyoruz. Ancak 27 Kasım tarihinde serbest kıyafet uygulamasına geçildiği için bu yıl ürettiğimiz ürünleri satamadık. Esnafın elinde tonlarca mal kaldı. Elimizde büyük bir stok var. Bu ürünler için aldığımız kumaş başta olmak üzere hammaddelerin borçlarını ödeyemiyoruz. Birçok arkadaşımız borçlarını ödeyebilmek için evlerini, araçlarını satıyorlar. Bize bu konuda düzenleme yapılacağı söylendi. Ama bugüne kadar bir adım atılmadı. Geçen her gün bizim aleyhimize işliyor. Ne yazık ki süre uzarsa sektörde iflas haberleri ile de karşılaşabiliriz. Farklı alanda da iş yapanlar bir şekilde ayakta kalabiliyor ama sadece bu işi yapanların ayakta kalması için hemen harekete geçilmesi gerekiyor. Bakanlık bir çözüm bulmazsa kitlesel eylemlere başlayacağız" diye konuştu.

Bugüne kadar taleplerini Hükümet, Bakanlık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve milletvekillerine aktardıklarını anlatan Tunaboylu, "Yeni Milli Eğitim Bakanımıza da konuyu aktardık. Kendisi yaptığı açıklamalarda bu konuda çalışma yaptıklarını söyledi. Biz kısa sürede bu konuda karar verilmesini talep ediyoruz. Tek tip kıyafet uygulaması öğrenciler arasındaki gelir farklarını ortadan kaldırıyordu. Şimdi serbest kıyafet uygulaması ile birlikte ne yazık ki zengin ve dar gelirli farkı açıkça ortaya çıkıyor. Öğrencilerin psikolojisi bundan ciddi zarar görüyor. Ailelerin de bu konuda hiçbir hazırlığı yok. Yani bu karar, hem hazır giyim sektörü hem de binler, hatta on binlerce aile için ekonomik olarak büyük bir yıkım oluyor" dedi.

(DHA - Cihan DURAK)
SONRAKİ HABER