için kaldı

"Yapısal reformları erteleyemeyiz"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yapısal reformların ertelenemeyeceği noktaya gelindiğini belirterek, "G20 dönem başkanlığımızda yapısal reformların uygulanmasıyla ilgili gündemimiz olacak" dedi.

F5HABER F5HABER
"Yapısal reformları erteleyemeyiz"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yapısal reformların ertelenemeyeceği noktaya gelindiğini belirterek, "G20 dönem başkanlığımızda yapısal reformların uygulanmasıyla ilgili gündemimiz olacak" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Zorlu Center Raffles Hotel'de düzenlenen "Building Bridges Through Entrepreneurship: Turkey's Rise as a Sturtup Nation in Regional and Global Perspectives" konferansına katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Ali Babacan, arka plana atılan yapısal reformların öneminden bahsetti. Birçok ülke için yapısal reformların ertelenemeyeceği noktaya gelindiğini belirten Babacan, "Yapısal reformlar sonuç alan ve ülkeye fayda sağlayan reformsa bunların çoğu gene kısa zamanda biraz kemer sıkmayı gerektiren kararları gerektiriyor. Ama orta uzun vadede ülkeye kazandırıyor. İş gücü piyasaları ile ilgili reformlar, ürün piyasaları ile ilgili reformlar, sosyal güvenlikle ilgili reformlar bunlar gerçekten çok ülkede biraz erteleyelim denilen reformlar. Ama öyle bir nokta geliyor ki bunları yapmazsanız ülke kaybetmeye başlıyor. Şu an çok ülke için bu reformların ertelenemeyeceği noktaya gelmiş gurumdayız. Bizim de G20 dönem başkanlığımızda özellikle yapısal reformların uygulanmasıyla ilgili gündemimiz olacak" dedi.

"TAAHHÜTLERE UYULURSA DÜNYA EKONOMİSİ TOPARLANIR"

20 ülkenin reformlarla ilgili taahhütte bulunduğunu kaydeden Ali Babacan, bunlara uyulursa dünya ekonomisinde toparlanma olacağını belirterek, "20 ülke yaklaşık 900 kadar taahhütte bulundu. Ben önümüzde dönemde şu adımları atacağım diye. Biz bu taahhütlerin açık ve şeffaf şekilde izlenebilmesi için bir mekanizma hazırlıyoruz. Taahhüdünü ya yerine getir ya da açıkla metoduyla yaklaşacağız. Bu 20 ülke 900 adımı atarsa dünya ekonomisinde bir toparlanma olacaktır. Bu sözler yerine getirilirse dünya ekonomisi 5 yılda hiçbir şey yapmazsak ne olur durumuyla karşılaştırdığımızda yaklaşık 2 puan daha fazla bir büyümeyi görecek. Yapısal reformlar konusu artık en önemli gündem noktası pek çok ülke için Türkiye için. 2018 sonuna kadar olan programımızı ana hatlarıyla açıkladık. Bunun takvimini yılsonuna kadar ortaya koyacağız" şeklinde konuştu.

"245 SERTİFİKALI MELEK YATIRIMCIMIZ VAR"

Yeni fikir, buluş veya teknoloji geliştirmiş ancak sermayesi olmayan bireyler için oluşturulan "melek yatırımcı" ile ilgili açıklama yapan Babacan, "Melek yatırımcılık sistemini kurduk. Kanun düzenlemesini yaptık. Türkiye'de. Şuan 245 tane sertifika almış melek yatırımcımız var. Burada destek mekanizmamız çok basit ama güçlü. Bir melek yatırımcı bir girişimciyle ortak olduğu zaman oraya koyduğu sermayenin tümü yüzde yüz vergi batağından düşer. İkinci önemli teşvik ise çıkma zamanı geldiğinde o sermayesine kazandırdığı parada tamamen vergiden istisnadır. Melek yatırımcı hakim ortak olamıyor. Direksiyon, gaz, pedal girişimcinin elindedir. Melek yatırımcılara sertifikalarıyla bu avantajları sağlıyoruz. Çok fazla girişimciden melek yatırımcıyla ilgili şikayet gelirse onun sertifikası iptal edilir. İşte böyle bir sistem kurduk" diye konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER