için kaldı

UEFA Galatasaray’a ne teklif etti ?

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, UEFA'nın sarı-kırmızılı kulübe 1+1 yıl Avrupa kupalarından men cezası teklifinde bulunduğunu söyledi.

F5HABER F5HABER
UEFA Galatasaray’a ne teklif etti ?

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, UEFA'nın sarı-kırmızılı kulübe 1+1 yıl Avrupa kupalarından men cezası teklifinde bulunduğunu söyledi.

Galatasaray Kulübü'nün şubat ayı olağan divan kurulu toplantısı Galatasaray Lisesi'nde gerçekleşti. Yöneticilerin yanı sıra, divan kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda Başkan Dursun Özbek, PFDK'ya sevk edilmesi ve UEFA'daki finansal fair play dosyası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Aziz Yıldırım ile yaşadığı şike polemiği sonrası kendisini disiplin kuruluna sevk ettiğini hatırlatan Dursun Özbek, "Yaptığım açıklamanın kimseyi hedef göstermeyen, kimseyi rencide etmeyen bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Ama insanlar alıngan olabilir. Federasyonun bana gönderdiği mektupta konuşmanın içeriğini bildirmeden sadece konuşmamın tapesini göndermiş. Bu manada sportmenliğe aykırı olduğumu düşünerek savunmamı istemiştir" dedi.

"İSTERLERSE TAKSİM MEYDANI'NDA ASSINLAR..."

"500 yıllık kültürden gelen 111 yıllık bir çınarın dalıyım" diyen Özbek, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben Galatasaray başkanlık duruşunu her yerde sergilemekle zorundayım. Federasyona yazdığım yazıda bu görüşe katılmadığımı, kullandığım ifadeleri defalarca okumama rağmen sportmenliğe aykırı bir şey olmadığını ve manada da herhangi bir savunma yapmayacağımı belirttim. Buradan da sesleniyorum; isterlerse müebbet versinler, isterlerse Taksim Meydanı'nda assınlar, Galatasaray duruşundan, Galatasaray etik değerlerinden 1 santim ödün vermem."

"YÖNETİMLER UYARILARI DİKKATE ALMAMIŞ"

2009 yılından sonra gelen yönetimlerin zararlarından dolayı 2012 yılında UEFA'nın denetimine girdiklerini söyleyen Özbek, "2013 yılında tekrar gelmiş, gitmiş. 2013'ün 2014'ün sonuna gelince UEFA artık yeter, sen biraz hesapsız gidiyorsun dolayısıyla gel biz seninle bir anlaşma yapalım, çünkü sen böyle sürdüremezsin mantığıyla yaklaşmış. 2014 mayısta Galatasaray ile UEFA anlaşma imzalamış. Bu anlaşmada tekrar hatırlatılmış yapılan harcamaların yapılan anlaşmada dışına çıkıldığı yinelenmiş. Bunun için de bundan sonraki dönemlerde uygulanmak üzere bazı noktalarda mütabakat sağlamıştır. Yönetimler bu uyarıları dikkate almamışlar. 4 Aralık tarihinde bize gün verdiler. Gelin bu zararları açıklayın dediler. UEFA'nın Cenevre'de bulunan merkezine ben ve ekibim gittik. Onlara anlatmaya çalıştık. Zararların boyutu gerçekten büyük. Örneğin 2012 -2013 sezonunda Sportif A.Ş. 38 milyon Euro zarar etmiş. 2013-2014 sezonunda bu rakam 70 milyon Euro'ya çıkmış. 2014-2015 sezonunda ise bu rakam 55 milyon Euro'ya inmiş. Toplamda 164 milyon Euro'luk bir zarar söz konusu. UEFA yapmış olduğumuz 25 milyon Euro'luk sermaye artışını dikkate alarak bize gönderdiği mektupta bizim 3 sene peş peşe kümülatif zararımızın 30 milyon Euro'yu geçemeyeceğini bildirmiş, bu konuyla ilgili 134 milyon Euro'luk bir aşımımızın olduğunu belirtmiş" şeklinde konuştu.

"GALATASARAY ZARAR ETMİŞ VE BÜTÜN ZARARINI ÖDEMİŞ"

Transfer harcamalarında 19 milyon Euro'yu geçmeyecekleri halde 27 milyon Euro harcanmış olduğunu belirten Dursun Özbek, "Galatasaray bu kadar zarar etmiş ama Galatasaray bütün zararını ödemiş. Vergileri ödemiş, sporcuların parasını gününde ödemiş. Dolayısıyla sportif faaliyetleri aksatacak bir şey yapmamıştır. Yönetimsel hatalara, hesap hatalarına bağlı olarak zararda epey fütursuz davranmış, zarar seviyesini yukarı çıkarmıştır. Fakat cezalandırmaya geldiği zaman, bu yönetimin yeni bir yönetim olduğunu ve Galatasaray'a hizmet etme arzumuzun içinde Galatasaray'ı zarar eden bu sistemin içinden çıkarmak var. Onun bu yönetime şans verilmesi gerektiği söyledim. 70 milyon Euro'lık zarar yine içinde bulunduğum yönetimde 55 milyon Euro'ya inmiş, şu anda da yaptığımız projeksiyonlarla 26 milyon Euro zarar edeceğimiz konusu netletmiş, dolayısıyla bunu da dikkate alınması gerektiğini onun için de bu yönetimin cesaretlenmesi için herhangi bir cezaya Galatasaray'ın muhatap olmaması gerektiğini kendilerine ifade ettim" diye konuştu.

"UEFA'DAN İZLEME SÜRESİNİN UZATILMASINI İSTEDİM"

UEFA'dan izleme süresinin uzatılmasını istediğini ifade eden Özbek, "Bizim izleme süremiz 2014'te yapılan anlaşmada 2016 yılının sonuna kadar izleyeceğiz. Ama daha sezonun bitmesi 8-9 ay kala sen geldin benim tepeme bindin. Müsaade et. Seni ikna edecek zamanı tanımıyorsun. Uzatmadılar, o günkü görüşmeler çerçevesinde bize bir mektup gönderdiler. Tavsiye niteliğinde bir mektup olduğunu söylediler. Yapılan incelemeden çıkardıkları sonuca göre, Galatasaray'a 1+1 yıl men cezası... 1+1 neyi ifade ediyor? 1 yıl kesin olmak üzere yani önümüzdeki dönem. İkinci yıl ise Galatasaray'ın göstereceği performans seviyesinde o yıl için de zarar miktarı 10 milyon Euro inerse, bu da yetmez 2016-2017'yi de 10 milyonla kapatmaları şartıyla ben ikinci yılı kaldırayım. Tabi bu cezayı haksız buluyorum ben. Biz şiddetle buna itiraz ediyoruz" dedi.

"GALATASARAY UEFA'NIN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜYESİ VE RENGİDİR"

Bir anonim şirketi olduklarını belirten Özbek, "Şirketlerde dünyanın her yerinde şu vardır. Siz alırsınız satarsınız ama devlete, otoriteye karşı zarar da edebilir, kar da edebilirsiniz. Zarar ettiğiniz zaman kamudan size herhangi bir ceza gelmez. Zarar size aittir. Kendi içinizde artıya çevirecekleri bir husus. Ne zaman ceza alırsınız; yaptığınız işlerde kamuyu yanıltıcı bir ifade yaparsanız cezayı alırsınız. Şimdi ben diyorum ki, biz Galatasaray olarak eğer yapılan bu harcamalarda, zararlarda dikkatsiz davranmışsak, ayağımızı yorganımıza göre uzatmamışsak bu maddi zararın sportif manada cezalandırılması uygun değildir. Bu benim kişisel görüşüm. Değerli UEFA, bunun farkındayız. 70 milyon zarar 55 milyona geldi kısa sürede. Bugün size ulaşan ilk yarı için kaynaklarda 26 milyon Euro'ya düşmüşüz. Mektubu aldık daha dikkatli olmak düşüncesiyle ikinci bir projeksiyon gönderdik ve alacağımız aksiyonlarla bu zararı 7 milyon seviyesinde düşünüyoruz ve taahhüt olarak da kendilerine verdik. Bizim dikkatimizi çekmeniz uygun olmuştur. Gördüğünüz gibi muazzam bir iyileşme var. Tekrar çağrı yapıyorum UEFA'ya; bu yönetimin bu iradesinin cesaretlendirilmesi lazım. Cezanın Galatasaray'ın da UEFA'ya da faydası yok. Galatasaray UEFA'nın çok önemli bir üyesi ve rengidir. Bu yönetim desteklenmelidir. Bu amaçla 23 Şubat'ta bir görüşmemiz var" diye konuştu.

"JEAN LUİS DUPONT İLE HAZIRLANIYORUZ"

23 Şubat'ta UEFA ile yapılacak görüşmeye futbol dünyasının tanınan avukatı Jean Luis Dupont ile hazırlandıklarını vurgulayan Dursun Özbek, "Bu manada tüm Galatasaraylıları harekete geçmeye çağırıyorum. Herkes elinden ne geliyorsa Galatasaray'ın destekçisi olmak zorundadır. Onun için 23 Şubat'ta biz oradaki görüşmeye gideceğiz ve UEFA'nın Galatasaray'ı haklı bulacağını ve ceza vermenin sistemin faydasına olmayacağını anlayacağını ümit ediyorum" değerlendirmesini yaptı.

"BİZE EMANET EDİLENLERE İLAVELER YAPMAMIZ GEREKİYOR"

Galatasaray'ın gidişinin iyi olmadığı dile getiren Özbek, "Bugüne kadar Galatasaray'ı yöneten yönetim kurullarının bazı şeyleri gözden kaçırdıklarını iyi, yapmadıklarını düşünüyorum. 111 yıllık geçmişi nedeniyle bize emanet edilenlere bizim ilaveler yapmamız gerekiyor. Bugünkü mali durumda falan yeri satalım, filan yeri satalım borcu ödeyelim düşüncelerine ben karşıyım. Bu fikir benim fikrim olamaz" şeklinde konuştu.

"ÖRNEK OLACAK BİR KENETLENME SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ"

Herkesin desteklerine ihtiyaçları olduklarını söyleyen Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, "Desteğini, arkamızda durduğunuzu gösterin. Galatasaray camiası ancak beraber olunduğu zaman ancak bu tip zararların üstesinden gelebilir. Gelirlerimizi arttırmak için yönetim olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ama maalesef ekonomiden kaynaklanan konularda fazla bir etkimiz olmuyor. Bu dönemde bütün dünyaya ve Türkiye'ye örnek olacak bir kenetlenmeye sağlamak zorundayız. Bu olayların üstesinden gelmek sadece Galatasaray yönetim kurulunun işi olamaz. Herkesin tek çatı altında toplanması gerekir. Ben bütün camianın desteğini istiyorum ve Galatasaray'ı zor günlerinde dünyaya örnek olarak bir birliktelik sağlamak için sizi desteğe çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

"ESKİSİ GİBİ HAR VURUP HARMAN SAVURMA DÖNEMİ BİTMİŞTİR"

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, sözlerini şöyle tamamladı:

"UEFA'ya en son gönderdiğimizi projeksiyonda 2015-2016 sezonun sonunda 7 milyon civarına indiriyoruz, siz bize 10 milyon dediniz. Peki bu nasıl olacak? Galatasaray'ın birlik ve beraberliğinde oluşacak parametreler var. Bir aksiyon planı hazırladık, içinde 8-10 madde var. Bu plan çerçevesinde UEFA'nın kabul edebileceği bir gelir sistemi içinde önümüzdeki 4 buçuk ayda dediğim seviyeye indirmek mümkün. Aldığımız mektup önemli, bu rakama inmek önemli ama asıl önemlisi Galatasaray'ın kendi mali yapısını düzeltmek. Galatasaray'daki birlikteliğin vurgulanması ve camianın vereceği reaksiyon da önemli. Şurada şuna söz veriyorum; 31 Mayıs 2106'da Galatasaray Sportif A.Ş.'nin zararı 10 milyon'un altında olacak. Eskisi gibi har vurup harman savurma dönemi bitmiştir."

(İHA)

SONRAKİ HABER