Kediye işkence davası başladı

İstanbul Fatih'te kedilerin işkence yapılarak öldürülmesiyle ilgili davanın görülmesine başlandı. Sanığın cezai ehliyetinin yerinde olup olmadığının tespiti için hastaneye gönderilmesine karar verildi.

F5HABER F5HABER
Kediye işkence davası başladı

İstanbul Fatih'te kedilerin işkence yapılarak öldürülmesiyle ilgili davanın görülmesine başlandı. Sanığın cezai ehliyetinin yerinde olup olmadığının tespiti için hastaneye gönderilmesine karar verildi.

Fatih'te sokak kedilerinin işkence ile öldürüldüğü iddiasıyla açılan dava, İstanbul 79'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı. Hakkında "silahla tehdit", "haksız yere sahipli hayvanı öldürme, işe yaramayacak hale getirme, değerini düşürme" suçlarından 2 yıl 4 aydan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 27 yaşındaki sanık Derya K., ilk duruşmaya hastanede psikolojik tedavi gördüğü gerekçesiyle katılmadı. Duruşmada Derya K.'nın öldürdüğü iddia edilen kedilerden birinin sahibi müşteki Ayşe Kayan ve avukatları hazır bulundu. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu da davaya müdahil olma talebinde bulundu.

"HER HASTANEDEN ÇIKTIĞINDA KATLEDİLEN KEDİLER VE KÖPEKLER BULUYORDUK"

Duruşmada söz alan müşteki Ayşe Kayan, sanık Derya K. ile aynı mahallede oturduğunu ve sanığın kedilerle köpekleri öldürdüğünü bildiğini söyledi. Kayan ifadesinde, "Benim kedim kaybolmuştu. Bir arkadaşım kedimi sanığın aldığını görmüş. Bana bunu söyleyince sokaktaki parkta sanığı gördüm. Kedimi sen mi aldın dedim. Elinde jilet vardı. Seni öldürürüm diyerek elindeki jiletle bana saldırdı. Can güvenliğim olmadığından dolayı o mahalleden taşındım. Mahallede kediler ve köpekler kayboluyordu. Sanık hastanede aralıklarla tedavi görüyordu. Her hastaneden çıktığında katledilen kediler ve köpekler buluyorduk" dedi.

Sokak kedilerini besleyen Hülya Mengüş da duruşmada tanık olarak dinlendi. Tanık Mengüş, sokak hayvanlarının beslenmesiyle ailecek ilgilendiklerini belirterek, "Sanığın güvenlik kamerası görüntülerini izledik. Bu kadından yıllardır bahsediyorlardı. Sokakta yaralı ya da ölü olarak bulduğumuz kedileri veterinere götürdüğümüzde hayvanlara zarar verenin insan olduğunu söylediler. Sanığı yolda gördüğüm bir gün yavru kedileri tekmeliyordu. Kedileri önünden zor aldık" diye konuştu.

Sanığın avukatı, müvekkilinin yüzde 80 şizofreni hastası olduğunu belirterek, "Sanığın dışarıda olması ailesi için de tehlikededir. Tedavi altına alınmalıdır" dedi.

"CEZA ALMIYOR DİYE TCK'DAKİ BÜTÜN SUÇLARI MI İŞLESİN?"

Sanık avukatının beyanlarının ardından müşteki avukatı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu söz aldı. Avukat Kalafatoğlu, sanığa ceza verilmemesini eleştirdi. Kalafatoğlu, "Sanık hastanede 2-3 hafta kalıyor, çıkınca yine aynı eylemlerini yapıyor. Türk Ceza Kanunu'na göre şizofreni hastası olduğu için ceza almıyor. Ancak bu TCK'daki bütün suçları işlemesini gerektirmez" diyerek sanığın cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme hakimi Muhsin Yatağan, müşteki avukatının haklı olduğunu ancak kendisinin kanunlara göre hareket etmek zorunda kaldığını kaydetti. Hakim Yatağan, "15 yıldır bu mesleği yapıyorum. Cinayet suçu işleyen akıl hastası sanıklar bile en fazla bir yıl psikolojik tedavi görüp ‘sosyal şifa bulmuştur' denerek taburcu ediliyor. Elimizden kanunları uygulamaktan başka bir şey gelmiyor maalesef" dedi.

"KULAĞINA KEDİ SESLERİ GELİNCE ÖLDÜRÜYORDU"

Duruşmada daha sonra sanık Derya K.'nın ablası Filiz K. tanık olarak dinlendi. Filiz K., kardeşinin görüntülerinin yayınlanmasının ardından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne yatırıldığını belirtti. Kardeşinin hastalığının babasının ölümünün ardından başladığını ve 4-5 yıldır devam ettiğini kaydeden Filiz K. "Kardeşim doktora gittiğinde kulağıma sesler geliyor diyordu. Ne sesi olduğu sorulduğunda kedi sesi olduğunu söylüyordu. Kediler ona gel-git diyorlarmış. Bu sesleri duymasının ardından kendisini sokağa atıyordu. Kedileri öldürüyordu ancak bize karşı şiddet içeren herhangi bir eylemi yoktu" ifadelerini kullandı.

SANIK 3 HAFTA GÖZLEM ALTINDA TUTULACAK

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanığın kamu malına zarar verme suçlarının hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği bulunup bulunmadığı yönünde rapor alınması için 3 hafta süresince Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde gözlem altına alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

(İHA)

SONRAKİ HABER