için kaldı

FED Başkanı Yellen’den kritik faiz açıklaması

FED Başkanı Yellen, "FOMC ekonomik şartların kademeli faiz artışlarına izin vermesini bekliyor" dedi.

F5HABER F5HABER
FED Başkanı Yellen’den kritik faiz açıklaması

FED Başkanı Yellen, "FOMC ekonomik şartların kademeli faiz artışlarına izin vermesini bekliyor" dedi.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, ABD Kongresi'nde konuşmasında yaptı. Gittikçe artan riskleri kabul ettiğini ve FED'in kademeli faiz artışına izin verecek bir ılımlı büyüme rotasında ilerlemeye devam edeceğini söyledi. FED Başkanı Janet Yellen, konuşmasında hane gelirlerinin ve refahın arttığını, yerel harcamaların büyümeye devam ettiğini ve petrol dışındaki iş yatırımlarının yılın ikinci yarısında büyümeye devam ettiğini söyleyerek, "İstihdam piyasası iyileşmeye devam ediyor ve enflasyon politika yapıcıların tedirgin edici olarak tanımlanıyor. Beklentilerindeki düşüşe rağmen kademeli bir şekilde FED'in hedefine doğru ilerleyeceğini düşünüyorum. Çin gibi bazı imalatçı ülkelerdeki zayıflık ve petrol ve maden ihracatçılarını zorlayan emtia pazarındaki arz fazlası gibi unsurlar, küresel ekonomideki bazı zayıflıkları pekiştiriyor" dedi.

Eğer bu gelişmeler kalıcı olursa, ekonomik aktivite ve istihdam piyasası üzerinde etkili olabileceğini belirten Yellen, "Son dönemlerde piyasalarda yaşanan çalkantılar için Çin'in döviz politikasındaki değişiklikler ve ekonomik görünümünü öne çıkarırken, bunun Çin'e emtia ve ihracat bağlılığı olan diğer ülkeler üzerinde de etkili olacak. Bu aşağı yönlü risklerin herhangi birisi gerçekleşirse, dış kaynaklı aktiviteler ve ABD ihracatına olan talep zayıflar ve finansal piyasa şartları daha da sıkılaşır" ifadelerini kullandı.

FED Başkanı Janet Yellen, ABD ekonomik büyümesinin genel olarak devam edeceğine ve dünyanın da bunu takip edeceğine inandığını vurguladı.

FED, geçen yılın son toplantısında faizi çeyrek baz puan artırmış ancak Ocak ayında faizi değiştirmemişti.

(İHA)

SONRAKİ HABER