Faruk Özlü'den '4. Sanayi Devrimi' açıklaması

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yeni dönemde bakanlık olarak en çok öncelik verecekleri konuların başında 4. Sanayi Devrimi'nin geldiğini belirterek, "Yeni sanayi devrimi, temel olarak akıllı üretim sistemlerine dayanıyor. Bu süreç, zincirleme bir şekilde, hem üretilen ürünleri hem de o ürünleri üretme biçimimizi değiştirecek. Seri üretim, yerini neredeyse tamamen...

F5HABER F5HABER
Faruk Özlü'den '4. Sanayi Devrimi' açıklaması

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yeni dönemde bakanlık olarak en çok öncelik verecekleri konuların başında 4. Sanayi Devrimi'nin geldiğini belirterek, "Yeni sanayi devrimi, temel olarak akıllı üretim sistemlerine dayanıyor. Bu süreç, zincirleme bir şekilde, hem üretilen ürünleri hem de o ürünleri üretme biçimimizi değiştirecek. Seri üretim, yerini neredeyse tamamen kişiselleştirilmiş bir üretim anlayışına terk edecek. Bu süreçte bazı yeni sektör ve teknolojiler öne çıkacak" diye konuştu.



Faruk Özlü, İstanbul Sanayi Odası (İSO)'nın 'Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı. İSO'nun Beyoğlu'ndaki binasında, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ile meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Faruk Özlü, Türkiye sanayisinde ciddi bir dönüşüm başlatılması gereken bir dönemin eşiğinde olduklarını söyledi.



15 Temmuz darbe girişimine karşı iş dünyasının gayretiyle yerli ve yabancı yatırımcılara çok önemli mesajlar verildiğini söyledi. Özlü, "15 Temmuz darbe girişimi, bir felaket olarak kurgulandı ama hedefi tutturamadı. Herkes işin bir ucundan tuttu ve Türkiye'de hayat süratle normale döndü. İş dünyamızın da gayretiyle, yerli ve yabancı yatırımcılara, çok önemli mesajlar verildi. O mesajlarda, Türkiye'de huzur ve güven ortamının devam ettiği, yatırımın ve yatırımcının önünde herhangi bir engel bulunmadığı net bir şekilde vurgulandı" dedi.

GÜNDEM; NİTELİKLİ ÜRETİM



Hükümetler ile iş dünyası arasındaki hedef birliğinin ve uyumun çok önemli olduğuna vurgu yapan Bakan Özlü, hükümet ve özel sektörün birlikte çalışarak ülkeye çok önemli başarılar yaşattığını dile getirdi. Bugün hükümet ve sanayicilerin gündeminin nitelikli üretim olduğunu belirten Özlü, şunları söyledi:



"Otomotiv, makine, metal gibi klasik diyebileceğimiz sektörlerin rekabet gücünü artırmak için yeni teknoloji ve tasarımlar geliştirmeli, markalar oluşturmalıyız. Enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma gibi öncelikli sektörlerde teknoloji-yoğun yatırımları artırmalıyız. Bunları yaparken, geleceğe yön verecek sektörlere, yeni sanayi devrimine de şimdiden hazırlıklı olmalıyız. Bakınız, hükümet olarak, özel sektörün atılım yapması ve rekabet gücünü artırması için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve yapacağız."

"AR-GE'DE ÖNEMLİ BİR İVME YAKALANDI"



Faruk Özlü, Türkiye'nin son yıllarda Ar-Ge konusunda önemli bir ivme yakalayarak Ar-Ge harcamalarında ciddi şekilde artış görüldüğünü ifade etti. Bu artışta, özel sektöre verilen desteklerin önemli bir rolü bulunduğuna vurgu yapan Özlü, "Şu anda ülkemizde, bir girişimci adayından tutun da en büyük holdinge kadar, Ar-Ge ve yenilikle ilgili her çalışmaya sağlanan ciddi destekler mevcuttur.



Elbette bu alan çok dinamik bir alan. Bu nedenle, desteklerimizi sürekli güncelliyoruz. Ar-Ge ve yenilik ekosistemini sürekli güçlendiriyoruz. Ar-Ge Reform Paketi'ni bu amaçla hayata geçirdik. Ar-Ge Reform Paketiyle hayata geçen yasal düzenlemelerin ikincil mevzuatını da geçtiğimiz günlerde yayınladık" diye konuştu.

"YENİ ÜRETİM ALANLARI VE SANAYİ PARSELLLERİ OLUŞTURACAĞIZ"



Daha nitelikli üretim yapılmasını sağlayacak çalışmaların devam edeceğini söyleyen Faruk Özlü, 'Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın Ekim veya Kasım ayında mecliste yasalaşacağını açıkladı. "Şu anda Üretim Reform Paketi'mizin hazırlık çalışmalarına da devam ediyoruz" diyen Özlü, "Bu paketle, üretimin ve üretenin önündeki birçok engeli daha kaldıracağız. Yeni üretim alanları ve sanayi parselleri oluşturacağız. Sanayicinin lojistik açıdan uygun yerlerde ve uygun şartlarda sanayi parseli bulmasını sağlayacağız.



Sanayi parsellerinin gayrimenkul sektörünün elinde bir yatırım aracı olarak görülmesine son vereceğiz. Sanayi parseli olan üretim yapacak, üretim yapmıyorsa, o parseli elinde tutamayacak. Mevcut organize sanayi bölgelerinin ve sanayi sitelerinin niteliğini de artıracağız" ifadelerini kullandı.

"4. SANAYİ DEVRİMİ"



Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, önümüzdeki dönemde bakanlığının en öncelik vereceği konuların başında '4. Sanayi Devrimi' geldiğini söyledi. Özlü,4. Sanayi Devrimi ile ilgili şunları söyledi:



"Biliyorsunuz, önceki üç sanayi devrimini hep geriden takip ettik. Bu nedenle, yıllarca ekonomik açıdan istediğimiz seviyenin altında kaldık. Bu yeni sanayi devrimini de geriden takip etmek gibi bir lüksümüz asla bulunmuyor. Yeni sanayi devrimi, temel olarak akıllı üretim sistemlerine dayanıyor. Bu süreç, zincirleme bir şekilde, hem üretilen ürünleri hem de o ürünleri üretme biçimimizi değiştirecek.



Seri üretim, yerini neredeyse tamamen kişiselleştirilmiş bir üretim anlayışına terk edecek. Bu süreçte bazı yeni sektör ve teknolojiler öne çıkacak. Özellikle yapay zeka, bulut bilişim, büyük veri, otomasyon, robotik teknolojiler, nesnelerin interneti, 3-D yazıcılar ve sensörler, öne çıkan yeni teknoloji alanları olacak."

"YENİ TEKNOLOJİLERDEN BÜTÜN SEKTÖRLER HEP BİRLİKTE ETKİLENECEK"


(DHA - Özkan ARSLAN)
SONRAKİ HABER