Erdoğan’dan yüksek faiz uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüksek faiz konusunda finans sektörünü uyararak, "Kredi noktasında lütfen gözlüklerinizi dikkatli seçin, yakın uzak sıkıntı olmasın. Yüksek faizlerle kredi olayını gözden geçirin" dedi.

F5HABER F5HABER
Erdoğan’dan yüksek faiz uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüksek faiz konusunda finans sektörünü uyararak, "Kredi noktasında lütfen gözlüklerinizi dikkatli seçin, yakın uzak sıkıntı olmasın. Yüksek faizlerle kredi olayını gözden geçirin" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu (DEİK) Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Genel Kurul'da konuşan Erdoğan, Avrupa Birliği'ni (AB) eleştirdi. AB'nin darbeler karşısında sessiz kaldığını söyleyen Erdoğan, "Gezi olaylarında, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık binalarına saldırı düzenlenirken bu AB susuyordu. 17-25 Aralık'ta ülkenin seçilmiş hükümetine darbe girişiminde bulunulurken bu AB yine susuyordu. Mısır'da darbeye sustular. Hani demokrasi? Ey AB, seçilmiş insanlara niye sahip çıkmıyorsunuz da darbe yapanlara sahip çıkıyorsunuz? Aynı şekilde Ukrayna'da da Suriye'de de sustular. 300 bini aşkın insan öldürüldü. Şu ana kadar 1 milyon 700 bin sığınmacı aldık. Bunlara biz bakıyoruz. 5.5 milyar Dolara yakın harcamamız var. Bize Avrupa'dan gelen 200 milyon Dolar. Tüm Avrupa'da sığınmacı sayısı 130 bin. Bize nasihat vereceğinize attığımız adımlara destek verin. ‘Bu ev sahipliğinizden dolayı sizleri tebrik ederiz. Çok farklı bir önderlik yapıyorsunuz. Bu kadar insanı barındırıyorsunuz. Çok güzel kamplar yaptınız.' İyi güzel de gel biraz katkıda bulun. Yok. Paraya gelince onların tanrısı o. Ama biz öyle de olsa böyle de olsa o bombaların altındaki insanları teslim etmeyeceğiz. Bize sığınıyorlar mı biz alacağız" dedi.

"BUNLARIN İKİSİ DE TERÖR ÖRGÜTÜ, AL BİRİNİ VUR ÖBÜRÜNE"

Kobani'de yaşananlara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kobani Kobani Kobani dediler. Uçaklarla oraya mühimmat indirdiler. Nereye gitti o mühimmat. Bir kısmı terör örgütü DEAŞ'a, bir kısmı da PYD'ye gitti. Bunların ikisi de terör örgütü. Al birini vur öbürüne, birbirinden farkı yok. Bunu Amerika'ya ifade ettik ama yaptılar. Kobani'de zaten sivil halk yok. 200 bin insanı biz ülkemize aldık. Şu anda 3 bin kadar savaşçı var. Peki Halep'le niye ilgilenmiyorsunuz? Orada önemli olan Halep. Kobani'nin stratejik bir önemi yok. Birileri için var. Yoksa Kuzey Suriye'de yeni bir yapılanma mı oluşturuluyor? Çünkü Esed'in böyle bir derdi yok. 3 kantonu birleştirmek suretiyle yeni bir yapılanma içine girebilirler. Bu ülkem için bir tehdittir, görmemezlikten gelemeyiz. Halep'te 1,5 milyon insan var. Orada bir ekonomi var, kültür var, tarih var. Niye sahip çıkmıyorsunuz? Biz biliyoruz, sabırlıyız, tüm gerçekleri görerek adımlarımızı atıyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE AB'NİN ÖNÜNDE KAPI KULU DEĞİLDİR"

Batı ülkelerinin tarihin en büyük işkence iddiaları karşısında da sessiz kaldığını vurgulayan Erdoğan, "Guantanamo'da olanları izledik. Türkiye'de bir cezaevinde böyle bir şey olsa, acaba bunlar bu şekilde dururlar mı? İş aleyhlerine dönünce, paralel yapılının inlerine girilmeye başlanınca dilleri çözüldü. Türkiye AB'nin önünde kapı kulu değildir. Türkiye bırakın boynunu eğmeyi, asla ve asla azarlanacak, kendisine gündem belirlenecek bir ülke hiç değildir. Biz ne itibarımızdan, ne gücümüzden, ne de büyümemizden hiçbir şey kaybetmeyiz. İnanıyorum ki şurada bulunan bütün iş adamlarımız bu azminden bir şey kaybetmesin, inanın bizi tutan olmayacak. Sahte rapor hazırlayanlar bırakın hazırlamaya devam etsinler. Taraf kredi notları ile üzerimize gelenler itibarlarından kaybettiler, daha da kaybedecekler. 2023'e kadar dikkatle, sabırla yürüyeceğiz. Onlardaki yıkma azmini görecek, onlardan çok daha kararlı olacağız. Onların işi bizi engellemek, bizim işimiz engellere takılmadan yürümek, hatta koşmak. Onlar eski Türkiye için mücadele edecekler, biz yeni Türkiye'yi kurmak için çalışacağız. Türkiye'nin bütün kurumlarından çok daha fazla gayret bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"DÜN DİN ALİMİ MASKESİ İLE VATANINA İHANET EDENLER, YARIN BAŞKA BİR MASKE İLE ÜLKELERİNİN KARŞISINA ÇIKACAKLAR"

İsim vermeden Fethullah Gülen'i de eleştiren Erdoğan, "Bizden bekleneni yapmazsak önce şehitlerimize, sonra milletimize mahcup oluruz. Maşalar her zaman olacak. Tuzaklar her zaman olacak. Dün din alimi maskesi ile vatanına ihanet edenler, yarın başka bir maske ile ülkelerinin karşısına çıkacaklar. Hasan Sabbah'lar hiçbir zaman bitmez. Onların bir tuzağı varsa Allah'ın da bir tuzağı var. İşte gün geldi, hesap döndü. İhanet hesabı yapanlar millete hesap vermeye başladı. Şehitlerin izinden yürüdükçe, bu yürüyüşü kimse durduramayacak" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin enerji konusunda attığı adımlarla artık farklı bir kulvarda koştuğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Katar Emiri ülkemizde idi. Görüşmelerimiz oldu. Her alanda Türkiye ile her türlü girişime hazır olduğunu açıkladı. Özellikle inşaat sektörüne yönelik, 2022 Dünya Kupası sebebiyle tüm müteahhitlerini Katar'da görmeyi arzu ettiğini ifade ettiler. Sayın Putin'in ziyareti. Burada güney akımı terk ettiklerini, Türk akımı kurmayı hedeflediklerini söylediler. Bu ifade ile biz de buradan Türkiye olarak ihtiyacımız olan gazı alabileceğiz. Avrupa ve batı da alabilecekler. Bütün bunlar önümüzdeki 3 yılda atılabilecek adımlar. Bu adımlar içinde müteahhitlerimiz yerlerini kesinlikle almalılar. İnşaat sektörünü hafife almaya asla tahammülümüzün olmadığına inanıyorum. İnşaat sektörünün önemli yanı şudur. İstihdamda bize önemli bir alan meydana getirmekte. Sanayiyi de bir kenara koymuyoruz. İkisini de at başı götürmeliyiz."

"BAŞARISIZ OLDUĞUMUZ KONULARDAN BİRİ DE BU"

Finans sektörüne de uyarılarda bulunan Erdoğan, "Kredi noktasında lütfen gözlüklerinizi dikkatli seçin, yakın uzak sıkıntı olmasın. Yüksek faizlerle kredi olayını gözden geçirin. Faizleri düşürmek zorundayız ki girişimciler cesaretlensin. Olan yatırım yaptıkça üretir, ihracat, istihdam artacaktır. En fazla parayı finans sektörü kazanıyor. Üstelik çok fazla yorulmadan kazanıyorlar. Burada kalkıp el ele vermeye mecburuz. Yatırımcının önünü açmaya mecburuz. Yatırımcının finans sektörüne ihtiyacı var, finans sektörünün de yatırımcıya ihtiyacı var. Bugün Amerika 1 puan uyguluyorsa, Avrupa uyguluyorsa, Japonya eksideyse, bize bakıyorum komisyonları kattığında 13 puana kadar çıkıyor. Bu bir zulümdür. Niye siz yapmadınız derseniz. Başarısız olduğumuz konulardan birisi de budur. Sürekli bunun müzakeresini yaptık" dedi.

"GENÇLERİ SOKAĞA ÇAĞIRAN SORUMSUZ SİYASETÇİLER, PENSİLVANYA İLE İTTİFAKIN DİYETİNİ ÖDEME GAYRETİNDE"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, paralel yapının güç kaybetmesiyle çatışma hayalleri kuran çevrelerin de hayal kırıklığına uğradığını belirterek, "Sokak çağrısı yaparak kaos oluşturmaya çalışanların hesabı inşallah tutmayacak. Gençleri sokağa çağıran sorumsuz siyasetçiler, Pensilvanya ile ittifakın diyetini ödeme gayretindeler. 2023 yılında çözüm sürecini inşallah nihayete erdirecek ve geleceğe yürüyeceğiz" ifadelerini kullandı.

(İHA)

SONRAKİ HABER