için kaldı

Cemevleri haczin eşiğinde

Cemevlerinin elektrik ve su faturalarını ödememek için başlattıkları sivil itaatsizlik kararı kurumları haczin eşiğine getirdi. İstanbul'daki Garip Dede Cemevi'nde aylardır faturaların ödenmediğini belirten Garip Dede Türbesi Koruma Onarma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat kesintinin beraberinde haczi getireceğini söyledi. Taleplerin karşılanmadığı takdirde okulları da...

F5HABER F5HABER
Cemevleri haczin eşiğinde

Cemevlerinin elektrik ve su faturalarını ödememek için başlattıkları sivil itaatsizlik kararı kurumları haczin eşiğine getirdi. İstanbul'daki Garip Dede Cemevi'nde aylardır faturaların ödenmediğini belirten Garip Dede Türbesi Koruma Onarma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat kesintinin beraberinde haczi getireceğini söyledi. Taleplerin karşılanmadığı takdirde okulları da boykot ederek yarıyıl tatili sonrasında çocuklarını okula göndermeyeceklerini ve cemevlerinde eğitim almalarını sağlayacaklarını açıklayan Fırat, hacizlik bir durum olduğunda ise "Hacizlik olduğunda zaten ne alacaklar? Hz. Ali'nin resmini mi yoksa sazlarımızı mı?" dedi.

AİHM, Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı tarafından 2010 yılında yapılan başvuru ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerdi Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "ayırımcılığın yasaklanması" ile ilgili 14. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme kararında cemevlerinin ibadethane olduğu ve Türk yasalarının dini ibadet yerleri için bu tür muafiyet öngördüğünü belirtti. Ancak Türkiye'de halen daha cemevlerinin ibadethane statüsünde sayılmadığı gerçeği elektrik, su ve ısınma gibi giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaması cemevlerini sivil itaatsizlik girişimlerinde bulunmaya itti. Kartal Cemevi Vakfı tarafından ilki başlatılan girişim Türkiye'nin çeşitli illerindeki Alevi topluluklarından da destek aldı.

CENAZELER NASIL KALDIRILACAK?

Sivil itaatsizliğin sürdüğü Garip Dede Cemevi'nde de iki aydır ödemedikleri faturalar sebebiyle her an elektrik ve su kesintisi ile karşı karşıya olduklarını belirten Garip Dede Türbesi Koruma Onarma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat kesinti yaşanması durumunda özellikle cenaze kaldırma ve yemek dağıtma işlemlerinde sıkıntı yaşanacağını söyledi. Fırat; "Buraların elektrik ve suları kesildiğinde düşünün ne olacak? Her gün neredeyse burada cemevinde burada 4-5 tane cenaze kalkıyor. Bunların hepsi ücretsiz şekilde her gün yemekler verilmesine kadar ciddi oranda hizmetler veriliyor. Bu hizmetler aksadığı takdirde buradaki kitle ciddi oranda tepkilerini sert şekilde dillendireceklerdir" dedi.

HACİZ KAPININ EŞİĞİNDE AMA NE GÖTÜRECEKLER?

27 Ocak 2015 tarihinde Başbakanlık dahil olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'na taleplerini yazılı dilekçe ile ilettiklerini aktaran Celal Fırat söz konusu durumun hacizlik durumuna mahal vermeden çözülmesi temennisinde bulundu. Aksi takdirde tepkilerin gerginliklere yol açacağını dile getiren Fırat; "Haciz kapının eşiğindedir"demek gerçekten bizim içimizi acıtıyor. Gerçekten Türkiye sınırlarında bunun yaşanabilecek olma ihtimali bir ibadethanede bir haciz durumunun söz konusu olabileceği böyle bir şeyin konuşulması dahi maalesef insanın içini acıtan bir olgu. Ama maalesef haciz kapının eşiğinde diyebilirim. Eğer Cemevlerine hacizler geldiğinde ne götürecekler? Hz. Ali Efendimizin resmini mi götürecekler? Sazlarımızı mı yoksa aşağıdaki yemekhanede millete verilen yemeklerin tabak çanağını mı götürecekler? Ya da içeride bulunan halıları mı götürecekler? Bunlar bizlerin can damarımız. Buna kesinlikle müsaade etmeyiz. Böyle bir şey olursa mutlaka bir gerginlik söz konusu olur. Bu yüzden sivil itaatsizlik yaparız. Vergi ödemez işyerlerimizi açmayız. Bunu da yapma konumuna bizi getirmesinler. Bunu söylerken tehdit olarak algılanmasın ama biraz da algılanmalı" diye konuştu.

8 ŞUBATTA MİTİNG 9 ŞUBATTA OKULLARA BOYKOT

Garip Dede Türbesi Koruma Onarma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat 8 Şubat Pazar günü İstanbul'da taleplerini haykıracakları bir miting gerçekleştirmenin hazırlığı içerisinde olduklarını 9 Şubat Pazartesi günü ise okulları boykot edeceklerini dile getirerek şunları söyledi: "
Biz özellikle çocuklarımızı zorunlu din derslerini almaları konusunda da tepkiliyiz. Bununla ilgili 8 Şubat Pazar günü büyük bir mitinginimiz olacak. O mitingde, 'cemevleri Alevilerin ibadethanesidir, eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz, zorunlu din dersleri kaldırılsın, herkes özgür şekilde kendini ifade edebilmeli'bunları haykıracağız. Ayrıca 9 Şubat Pazartesi günü ise okulları boykot edeceğiz. Bu da bir sivil itaatsizliktir. Bunlar yerine getirilmez ise cemevlerini okul konumuna getireceğiz ve çocuklarımızı okullara göndermeyeceğiz. Burada eğitmenlerimiz var onlarla eğitimlerini almaya sağlayacağız."

"
SU TAŞINARAK CEREYAN SATIN ALARAK OLMAZ"

Alevi vatandaşlardan Gülay Karaduman da hacizlik ya da olası bir kesinti durumuna karşın empati yapılması gerektiğini belirterek; "
Tutun ki camiler bunlar kesildi? İbadetleri nasıl ne türlü yapabilirler? Aynı soruyu empati yaparak sorulması gerekiyor" dedi. Hüseyin Doğan da özellikle kesintinin yaşanabileceği bir durumda cenazeleri kaldırma işlemlerinde büyük sıkıntı yaşacaklarını aktararak; "24 saat boyunca burada elektrik ve suyla işimiz oluyor. Burada cenazelerimiz yemeklerimiz oluyor, burada sabaha kadar ibadetlerimiz oluyor. Bunların hepsi ne ile oluyor? Su ve elektrik ile olur. Ama bu hacizlik bir durum ile uygulanırsa biz yıllardır devletimize vergimizi ödedik. Evlerimizde bir cereyan kesildiğinde ne oluyoruz? Su kesildiğinde ne oluyoruz? Çünkü burada su taşıma ya da cereyan satın almak ile olmuyor. Burada hayat durur" dedi.

(İHA)

SONRAKİ HABER