için kaldı

Cehennemden de bağımlılıktan da kurtarıyor

Abdest, namaz ve duaların yardımıyla yapılan madde bağımlılığı tedavisi olumlu sonuçlar veriyor.

F5HABER F5HABER
Cehennemden de bağımlılıktan da kurtarıyor

Abdest, namaz ve duaların yardımıyla yapılan madde bağımlılığı tedavisi olumlu sonuçlar veriyor.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin ev sahipliğini yaptığı sempozyumda bir araya gelen bilim adamları, inanç ve ibadetin bağımlılıkla mücadelede faydalı olduğu noktasında hemfikir oldu. Madde bağımlılığı tedavisinde inanç temeli yaklaşımların giderek arttığı vurgulanan "Uluslararası Uyuşturucu ve Halk Sağlığı Politikaları Sempozyumu"na Malezya'dan Psikiyatrist Dr. Rusdi Abd Rashid, Yemen Uyuşturucu Derneği Başkanı Muneer Al-Jabri, 180 Derece Derneği'nden Uğur Eleman ve Saraybosna'dan Boro Goic katıldı. Sempozyumda çeşitli ülkelerden önemli örneklere yer verildi. Uyuşturucu kullanımı üzerine yeni bakış açılarında inanç temelli yaklaşımların konuşulduğu sempozyumda, uygulamalar hakkında çeşitli ülkelerde uygulanan programlar da ele alındı.

2015 YILINDA 70 BİN KİŞİ TEDAVİ EDİLECEK

Malezyalı Psikiyatrist Dr. Rusdi Abd Rashid, madde bağımlılığıyla mücadelede Uyuşturucu Bağımlılığında Manevi Güçlendirme ve Rehabilitasyon (SEDAR) Programı kapsamında ilaç destekli tedavi yöntemini kullandıklarını söyledi. Programın yaygınlaştırılması için cami platformu kurduklarını belirten Rashid, "Dini kitleyi programa dahil ettik. Abdest, namaz ve dua aktivitelerini kullanarak hastalarımızı tedavi etmeye çalıştık. Başarılı sonuçlar da elde ettik. 60 gönüllü hasta seçmiştik. 40 yaş ortalaması ve çoğunluğu bekardı. Birinci yılın sonunda yüzde 70'lık istihdam kazanabilme oranını gördük. Geri kalan yüzde 20 ise yarı zamanlı işlere yerleştirildi. 28 milyon nüfuslu Malezya'da 300 bin afyon kullanıcısı, 1 milyondan daha fazla kişi de madde bağımlısı. Program ile 2015 yılında 70 bin kişiyi tedavi etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

"TEDAVİ İSLAM KURALLARI ÇERÇEVESİNDE DEVAM EDİYOR"

Yemen Uyuşturucu Derneği Başkanı Muneer Al-Jabri ise, Yemen'de qat rehabilitasyonu ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele hakkında yaptıkları çalışmaları paylaştı. Muneer Al-Jabri, Yemen bölgesinde yetiştirilen qat bitkisini 17 milyon kişinin kullandığını söyledi. Bitkinin bütün dünyada uyuşturucu madde olarak görüldüğünü belirten Muneer Al-Jabri, "Bitkiye kullanan herkes günlük ihtiyaçlarının üzerinde günde 2.5 dolar harcama yapıyor. Toplumsal yapıya zarar veriyor. Taşıdığı kanserojen maddeler nedeniyle kansere yol açıyor. Kullanıcılar gasp, terör, cinayet gibi suçlara karışıyor" dedi.

Tedavilerini İslam kuralları içerisinde gerçekleştirdiklerini dile getiren Muneer Al-Jabri, "Rehabilitasyon çalışmalarına ailelerden başladık. Ölen insanların ailelerine yardım yapıyor ve çocuklarını okutuyoruz. Hapiste olanların becerilerini artırıyoruz. El sanatlarını geliştiriyoruz. Böylece hapisteyken kendilerini geliştiriyorlar. Sağlıklı birey olarak yakın zamanda topluma karışıyorlar. Özellikle Ramazan ayında bilgilendirme yapıyoruz, tedavi olanlara hapishane dışında da destek oluyoruz" ifadelerini kullandı.

"NAMAZ VE ORUCUN TEDAVİ SÜRECİNE KATKISI BÜYÜK"

180 Derece Derneği'nden Uğur Eleman, dernek olarak tamamen gönüllülük çalışması yaptıklarını belirterek, "Bağımlılığın her türlüsüne karşı mücadele ediyoruz. İkna yöntemi bizim için çok önemli. Gönüllü birimlerinin yetişmesi noktasında eğitim hizmeti veriyoruz. Üniversiteler ve STK'lar işimizin önemli bir parçası" dedi.

Bağımlılıktan kurtulmuş 125 kişilik bir grupla beraber hareket ettiklerini ifade eden Eleman, "1993 yılından itibaren çok sayıda insana destek olduk. Aile kavramının üzerinde duruyoruz. Özellikle anneleri bilgilendiriyoruz. Yemekten uyku düzenine kadar hastamızla ilgileniyor, hayatını belli bir program altına alıyoruz. Namaz ve oruçtan çok yararlanıyoruz. Aynı zamanda da atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER