için kaldı

Bayrama özel zam yok

ŞEMAD Başkanı Kopuz, bayramların vazgeçilmezi olan şekerleme ve çikolatalı ürün fiyatlarında Ramazan Bayramı dolayısıyla artış olmadığını, bayrama özel zam da yapılmayacağını söyledi.

F5HABER F5HABER
Bayrama özel zam yok

İSTANBUL (AA) - Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, bayramların vazgeçilmezi olan şekerleme ve çikolatalı ürün fiyatlarında Ramazan Bayramı dolayısıyla artış olmadığını, bayrama özel zam da yapılmayacağını söyledi. 

Kopuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kakao, kakao yağı, antep fıstığı, fındık, badem, ceviz, şeker gibi girdi maliyetlerine yılbaşından bu yana hem dünyada hem de Türkiye'de yüksek oranlarda zam geldiğini belirtti. 

Söz konusu zamların, çikolata, şekerleme ve çikolatalı ürünlerde bir miktar fiyat artışı yaşanmasına sebep olduğunu anlatan Kopuz, bu artışların Ramazan Bayramı'ndan kaynaklandığının düşünülmemesi gerektiğini dile getirdi. 

Kopuz, meydana gelen artışın tamamen, yılbaşından bu yana girdi maliyetlerinde yaşanan artışın, ürün fiyatlarına zorunlu yansıması olduğunu aktararak, "Ramazana bu fiyatlarla girildi. Bu nedenle bayram nedeniyle şekerleme ve çikolatalı ürün fiyatlarında bir artış söz konusu değil. Ramazan Bayramı'na özel bir zam yok" dedi. 

- "Merdiven altı üretim ağız tadını kaçırıyor"

Tüketicilerin, fiyat ve kaliteyi birlikte değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Kopuz, şöyle devam etti:

"Ucuz diye satın alınan ancak 'nerede ve ne şartlarda' üretildiği dahi bilinmeyen çikolata ve şekerlemeler, ağzımızın da bayramın tadını da bozar. Bu nedenle halkımız, 'en iyi denetçi tüketicidir' anlayışıyla hareket ederek, açıkta satılan, ambalajsız, markasız, sağlıksız gıda ürünlerine prim vermemelidir. Özellikle bayram dönemlerinde güvenli olmayan sağlıksız şeker ve çikolata üretimi yapan firma sayısı artmaktadır.

Bayramı fırsat bilen bazı kişiler ürettikleri gerçek olmayan çikolata ve şeker ile halkın sağlığını tehlikeye atıyorlar. Bu tip üretimlerden dolayı gıda zehirlenmesi başta olmak üzere birçok sağlık problemleri yaşanabiliyor. Bu sebeple tüketicinin, satın aldığı şeker ve çikolatanın gerçek çikolata ve şeker olmasına dikkat etmesi gerekir."

Kopuz, insanların ekonomik sıkıntı sebebiyle ucuz çikolatalara yönelebildiğini ifade ederek, "Ancak, bu tip ürünleri tercih edenler sağlıklarını ne kadar tehlikeye attıklarının farkında değiller. Sağlığımız için tüketicinin birinci tercihinin asla fiyat olmaması gerekmektedir. Tüketicilerimizin kendi ve yakınlarının sağlıklarını tehlikeye atmamaları için ambalajlı, markalı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına kaydını yaptırmış işletmelerin ürünlerini almalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu. 

SONRAKİ HABER