'Kıtlık ekonomisi' büyüyor: Hangi ülkede ne YOK?

Dünyayı derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ve küresel iklim krizi, başta ilaç olmak üzere pek çok sektörde ürün ve hammadde yetersizliği yaşanmasına yol açtı. Uzmanların ‘kıtlık ekonomisi’ adını verdiği bu dönemde, ileri teknoloji ülkeleri çip kriziyle boğuşurken, Türkiye kuraklık nedeniyle, tarım ve sulama alanlarında ciddi sorunlarla karşı karşıya. Sudan kömüre, tuvalet kağıdından palyaçoya, işte karşı karşıya olduğumuz kıtlıkları uzmanlarla konuştuk...

HÜRRİYET HÜRRİYET
'Kıtlık ekonomisi' büyüyor: Hangi ülkede ne YOK?

Dünya, bir taraftan Covid-19 virüsünün yeni varyantıyla mücadele ederken bir taraftan da sağlık ve iklim krizinin yarattığı zorlukları aşmaya çalışıyor. İklim krizi sonucunda yaşanan kuraklık, tarım ve sulama alanlarını neredeyse yok olma seviyesine getirirken, küresel iklim kriziyle mücadele başlığında atılan adımlar bir başka soruna sebebiyet veriyor. The Economist dergisinin “kıtlık ekonomisi” olarak tanımladığı bu dönemde, başta ilaç olmak üzere, kahveden kömüre, oyuncaktan otomotive kadar pek çok sektör kıtlık riski altında. Türkiye ise iklim krizinin yarattığı kuraklık nedeniyle, tarım ve sulama alanlarında yaşanan sorunlarla karşı karşıya.

The Economist dergisinde yayımlanan “Dünya ekonomisinin ‘kıtlık’ sorunu” başlıklı makalede, pandemi döneminde küresel ölçekli kapanma tedbirlerinin sonuçları mercek altına alındı. Yazıda, tedbirler nedeniyle ticari hayat kötü etkilenmekle birlikte dünya genelindeki milyarlarca insanın var olan borçlarının azaldığı, hükümetlerin kemer sıkma politikasıyla daha kontrolcü hale geldiği ve şirketlerin yatırım yapmaktan kaçınarak yerini korumaya çalıştığı belirtildi.

COVID-19 SONRASI TALEP ARTTI, ÜRETİCİ ALTINDA KALDI

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER