Kanserin 2 nedeni: Sigara ve kirli hava

8. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde konuşan uzmanlar, dünyada 1 yılda yaklaşık 2 milyon kişinin akciğer kanserine yakalandığını ve bunun en önemli nedenlerinden birincisinin sigara kullanımı, ikincisinin de kirli hava olduğunu söyledi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kanserin 2 nedeni: Sigara ve kirli hava

Antalya’da düzenlenen 8. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde kanser ile tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve alkol ilişkisi ele alındı. Dünyada her 6 ölümden 1’i, Türkiye’de ise 5 ölümden 1’inin nedeninin kanser olduğu belirtildi. Kongrede açıklamalarda bulunan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Dinçer, “Tütün kullanımı kanser için en önemli risk faktörüdür ve kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 22’sinden sorumludur” dedi. Genel Sekreter Doç. Dr. Özlem Sönmez ise iklim krizinin tartışıldığı bu günlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) artık hava kirliliğini, sigaradan sonra ikincil akciğer kanseri nedeni olarak kabul ettiğini vurguladı.

Erkeklerde akciğer, prostat ve kolon kanseri, kadınlarda ise meme, tiroid ve kolon kanseri en sık görülen 3 kanser türü. Prof. Dr. Murat Dinçer son yıllarda klasik kemoterapi ilaçlarının yerini hedefe yönelik tedavilerin aldığını ve bu sayede kanser hücreleri dışındaki hücrelerin minimum etkilendiğini söyledi. Prof. Dr. Dinçer, “Son on yılda immüno-terapi ilaçlarının kullanıma girmesiyle birlikte kanser tedavisi farklı bir boyuta evrilmiştir” diye konuştu.

YILDA 2 MİLYON HASTA

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER