için kaldı

Kılıçdaroğlu sert konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı devir-teslim töreninde yapacağı sadakat yeminini inandırıcı bulmadığını belirterek, "Erdoğan yalana yemin edecek ve ben buna tanıklık etmeyeceğim" dedi.

F5HABER F5HABER
Kılıçdaroğlu sert konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı devir-teslim töreninde yapacağı sadakat yeminini inandırıcı bulmadığını belirterek, "Erdoğan yalana yemin edecek ve ben buna tanıklık etmeyeceğim" dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde "Belediye Meclis Üyeleri Eğitimi İstanbul Bölge Toplantısına katıldı. Çocuklara güzel bir Türkiye bırakmak için mücadele verdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Sadece bizim umudumuz değil, Türkiye bütün mazlum milletlerinin gözünü çevirdiği ve umut bağladığı son noktadır. Bizim o ülkelerden çok farklı özelliğimiz var. Biz bu coğrafyada demokrasiyi kurabilmiş ve başına gelen bütün felaketlere rağmen unu yaşatmayı başarabilmiş bir milletiz. Biz monarşiler, diktatörler coğrafyasında bir demokrasi adası olmanın gururunu taşıyoruz. O rejimlerde milyonlarca insan hiçbir hak ve özgürlüğe sahip değilken biz bu güzel ülkede hukuk devleti içinde yaşama şansına eriştik" diye konuştu.

"
ANAYASA BİR MİLLETİN NAMUSU VE HAYSİYETİDİR"

Konuşmasında sık sık hukuk vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, "
Bir demokraside yani bir hukuk devletinde hiç kimse hukukun üstünde değildir. Hiç kimse kanunların üstünde göremez. Bir demokraside kurallar kişiden kişiye değişmez, herkes aynı kurallara sahiptir ve herkes yasaların önünde eşittir. Demokrasilerde anayasa işimize geldiğimiz zaman baktığımız, işimize geldiğimiz zaman yok saydığımız bir metin değildir. Anayasa hepimizi bağlayan bir toplumsal sözleşmedir. Biz bu kurallardan vazgeçersek, kimileri için geçerli olmadığını söylersek, eğer biz belli makamlara gelenlerin bu kuralları çiğnemesine göz yumarsak o zaman bizler artık demokrasiye sahip değiliz anlamına gelir. Anayasa bir milletin namusu ve haysiyetidir" şeklinde konuştu.

"
ANAYASAYA, BU MİLLETİN HAYSİYETİNE AÇIKÇA BİR SALDIRI DÜZENLENDİ"

10 Ağustos 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapıldığını hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, "
15 Ağustos'ta Yüksek Seçim Kurulu kararını açıkladı. Sonra seçilmiş cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesilmesi lazım. Milletvekilliğinin düşmesi lazım ve kararlılığını korumsa lazım. Bu olduğu sürece elbette ki saygıda kusur etmeyecektir. Ama bu yapılmadı. Bu olmadı. Anayasaya, bu milletin haysiyetine açıkça bir saldırı düzenlendi. ‘Ben Cumhurbaşkanı seçildim ama ben Başbakanım, ben Cumhurbaşkanı seçildim ama ben AK Partinin genel başkanıyım' Bu anlayışı kabul etmiyoruz ve doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yaşanan durumu Yazar Önder Kaya'nın kaleme aldığı ‘Avrupa Tarihi' kitabından örnekler vererek izah etmeye çalışan Kılıçdaroğlu, "
Avrupa'yı anlatıyor… Ve bir bölümünde de Spartalıları anlatıyor. Sparta toplumunda hayatta kalmak için yapılan hırsızlık suç kabul edilmezken, yakalanmak büyük ayıp sayılırdı. Bu sebepledir ki hırsızlık yaptığı anlaşılan kişi çaldığı için değil, yakalandığı için şiddetli bir şekilde cezalandırılır. Türkiye'yi mi anlatıyor acaba. Ortaçağ'dan bahsediyorum ben" dedi.

Hukukun üstünlüğünü CHP olarak her zaman savunduklarını ve savunmaya da devam edeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan'ın bundan böyle anayasaya ve hukuk devletine gösterdiği sadakat ölçüsünde CHP'lilerden saygı göreceğini belirtti.

"
ERDOĞAN YALAN YERE YEMİN EDECEK, TANIKLIK ETMEYECEĞİM"

Başbakan Erdoğan'ın devir teslim töreninde sadakat yemini edeceğini inandırıcı bulmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "
Erdoğan yalana yemin edecek ve ben buna tanıklık etmeyeceğim. Çünkü milletin egemenliği konusunda yemin ettim. Namusum ve şerefim üzerine yemin ettim. Bir yalana tanıklık etmek, yalanı meşrulaştırmak anlamına gelir" şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda gezi olaylarına da değinen Kılıçdaroğlu, "
Gezi mücadelesi o eylemlere başlayanlar, organlarını kaybedenler bu ülkenin onurudur. Biz onlarla hep gurur duyacağız. Bizim ruhumuzda devrimcilik yatar. Biz zalime boyun eğmeyiz. Kitabımızda bu yazar. Bizim inancımız bizim felsefemiz, ruhumuzdur. Her inanca her insana saygı gösteririz. Belediyede çalışırken doğa hakları diye bir kanun var Onlara bütün canlılara sahip çıkın" dedi.

(İHA)

SONRAKİ HABER