PKK saldırısına karşı hendekli önlem

Ağrı Dağı'nın Iğdır tarafında bulunan Korhan Yaylası'nın yolunun Iğdır-Doğubayazıt karayoluyla bağlantısı, Iğdır Valiliğinin talimatıyla iş makineleriyle hendek açılıp hafriyat dökülerek kesildi.

F5HABER F5HABER
PKK saldırısına karşı hendekli önlem

IĞDIR (AA) - Ağrı Dağı'nın Iğdır tarafında bulunan Korhan Yaylası'nın yolunun Iğdır-Doğubayazıt karayoluyla bağlantısı, Iğdır Valiliğinin talimatıyla iş makineleriyle hendek açılıp hafriyat dökülerek kesildi, aralarında "yayladaki hayvanlarına su götürmeleri gerektiğini" belirten vatandaşların da bulunduğu grup, toprak, taş ve kayalarla hendeği doldurmaya çalıştı.

Terör örgütü PKK mensuplarınca gasbedilerek Korhan Yaylası'na götürüldüğü tespit edilen 4 aracın bombalı saldırılarda ve çeşitli eylemlerde kullanılacağı ihtimali üzerine, iki noktadan kapatılan yayla yolunun Iğdır-Doğubayazıt karayoluyla bağlantısı, hendek kazılıp hafriyat dökülerek kesildi.

Yolun kapatıldığı bölgeye gelen HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, açılan hendeğin kapatılıp hafriyatın kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bunun için iş makinesi talebinde bulunduklarını fakat iş makinesi gönderilmediğini belirten Adıyaman, Iğdır Valisi ile telefonla görüştüğünü ifade ederek, "Sayın Vali, yukarıda birkaç araç olduğunu, onların bir şekilde bomba yüklenerek şehre gönderilmesinden endişe edildiğini, askeriyenin bu nedenle yolları kazdığını ifade etti. 'Bu askeriyeyi ilgilendiriyor, sorumluluk üstlenemem, yolun açılması konusunda herhangi bir talimat veremem' diyor ama tabi bu, haklı bir gerekçe değil. Vatandaş, aç susuz şekilde yaşamayacak, kürekle kazmayla bir şekilde yolu açmaya çalışacak" diye konuştu.

Aralarında "yayladaki hayvanlarına su götürmeleri gerektiğini" belirten vatandaşların da bulunduğu grup, toprak, taş ve kayalarla hendeği doldurmaya çalıştı. Yolda bir süre hendeği kapatmak için bekleyen grup, daha sonra bölgeden ayrıldı.

 

- Olası saldırılara önlem amacıyla hendek kazıldı

Iğdır Vali Vekili Mevlüt Özmen ise Suveren Jandarma Karakol Komutanlığı'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK mensuplarınca kaçırılan araçlarla olası bir eylem gerçekleştirilmesini önlemek amacıyla yolu kapattıklarını söyledi.

Vatandaşların ve askerlerin hayatının her şeyin önünde geldiğini belirten Özmen, şunları kaydetti:

"Önceki gün, Suveren Karakolumuz çok büyük bir saldırıya uğradı. O eylemi gerçekleşirken terör örgütü üyeleri, birkaç Kürt asıllı vatandaşımızın aracına el koydu. Dört aracı şu anda yukarıda, dağın eteklerinde tutuyorlar. Önceki gün yapılan saldırı gibi o araçlara da bomba düzeneği yükleyip şehre ya da karakola saldırma ihtimallerini göz önüne alarak, o araçların oradan inmesini engellemek için biz de hendek kazdık, aşağıya inmelerini önlemeye çalışıyoruz. Her ne kadar buradaki parti ya da sivil toplum örgütlerinden arkadaşların talebi olsa da yukarıdaki 4 araç aşağı inmeden hiçbir şekilde yolu açmayı düşünmüyoruz. Her bir askerimizin ve vatandaşımızın hayatı her şeyden ötedir."

Gasbedilen araçların tehlike arz ettiğine dikkati çeken Özmen, "O arabalar yukarıda durdukça o hendek orada duracak. Teslim olan teröristlerin, o yolun Korhan Jandarma Karakolu'na kadar olan her yerinde bomba düzenekleri olduğu şeklinde açıklamaları var. O yolu zaten kullanmıyoruz. Sadece teröristlerin dağa kaçmak için bir kaçış güzergahı. Bölgemizde neredeyse 10 eylem gerçekleştirdiler ve her seferinde o yoldan kaçtılar. Biz de o yolu kapattık. Yukarıdaki muhtemelen bomba yüklü araçlar inmediği sürece, o yolu açmayı düşünmüyoruz" diye konuştu.

Iğdır-Doğubayazıt karayoluna 20 Ağustos'ta inen teröristler, gasbettikleri 10 araçtan 5'ini yakmış, 1'ini bırakıp kaçmıştı. Diğer 4 araç ise teröristlerce Ağrı Dağı eteklerinde bulunan Korhan Yaylası'na götürülmüştü. 

SONRAKİ HABER