Hakmehmet şehitleri anıldı

IĞDIR merkez Hakmehmet köyünde 1919'da Ermeni mezalimine uğrayan 51 şehit, anıt mezar başında, düzenlenen törenle anıldı.

F5HABER F5HABER
Hakmehmet şehitleri anıldı

IĞDIR merkez Hakmehmet köyünde 1919'da Ermeni mezalimine uğrayan 51 şehit, anıt mezar başında, düzenlenen törenle anıldı.

Hakmehmet Şehitliği'nde İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan törene, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğu Iğdır Şubesi Konsolosu Fariz Caferov, Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkan Yardımcısı Erhan Yaycılı, Kafkas Çecen Derneği Başkanı Muharrem Çecen, Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve basın sözcüsü Serdar Ünsal ve vatandaşlar katıldı. Şehitleri anma töreninde konuşan Serdar Ünsal, "Sözde soykırım yalanları ile dünyayı kandıran Ermeniler, bugün yine yalanları ile dünyayı meşgul ediyor. Türk milletini suçluyor. Asıl katliamı yapan Ermeniler soykırıma uğrayan Türk milleti olmuştur. 1919 yıllarında Ermeni Çetecileri Taşnak ve Hınçak Komitecileri tarafından Gedikli, Hakmehmet ve Oba Köylerinde çoluk çocuk yaşlı genç demeden yüzlerce Müslüman Türk insanını hunharca katletmişlerdir. Bu toplu mezarlar Anadolu'nun birçok yerinde mevcuttur. Oysa bir tek Ermeni mezarına rastlanmamıştır. Bu da gösteriyor ki asıl soykırımı yapan Ermenilerdir Gerçek Ermeni katliamına uğrayan Hakmehmet köyündeyiz. Bunun belgesi de buradadır. Ermeniler insanları tandır damına doldurup kuyulara atıp öldürmüşlerdir. Ermeniler katil bir millettir. Doğu Anadolu bölgesinde katliam yapmışlardır. 1919 yılında burada katliam yapan Ermenilerin torunları 1992 yılında Azerbaycan'da, Hocalı'da aynı katliamı yapmışlardır. Hür dünyayı Ermenilerin yalanlarına inanmamaya çağırıyoruz gelsinler bu katliamı görsünler" dedi.

Hakmehmet Köyünde Ermenilerin katliamına maruz kalan şehitlerin torunları da yaptıkları konuşmada şunları söylediler:

"Suçu işleyen, katliam yapan, kana doymayan bir millet ve devlet varsa o da Ermenilerdir. 1919 yılında bizlerin dedelerini ninelerini Ermeni çetecileri acımasızca öldürerek bu mezarlığa gömmüşlerdir. Hakmehmet Köy halkı hiçbir zaman bu Ermeni zulmünü unutmayacak. Ermeniler bu köye gelmiş 83 kişiyi katletmişlerdir. Bir köy yok edilmiştir. Dedelerimizin anlattığına göre insanları diri diri bu su kuyusunun içine atıp öldürmüşler."

Tören, şehitler için okunan dualar ve şehitliğin gezilmesi ile son erdi.

(DHA - Suat DENİZ)
SONRAKİ HABER