Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden açıklama: Olası Rusya-Ukrayna gerilimi ekmek fiyatlarını da etkiler

2021’de buğday ithalatının yüzde 86’sının Rusya ve Ukrayna'dan yapıldığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Rusya ve Ukrayna arasındaki buhrandan dolayı ithalatta sorun çıkması, başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarını olumsuz etkileyecektir” şeklinde konuştu.

F5HABER F5HABER
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden açıklama: Olası Rusya-Ukrayna gerilimi ekmek fiyatlarını da etkiler

Rusya’nın Ukrayna sınırına yaklaşık 100 bin asker göndermesinin ardından gerilim tırmanırken, Kremlin Ukrayna'yı işgal edeceğine dair iddiaları reddedip savaş istemediğini ifade ediyor.

Olası bir çatışmanın Türkiye'ye etkisi hakkında yorum yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kriz çıkması halinde ekmek fiyatlarının olumsuz etkilenebileceğini aktardı.

Buğday ithalatının yüzde 86,6'sının bu iki ülkeden yapıldığını kaydeden birlik başkanı, ürün bulunamamasının önemli ölçüde buğdayın işlenmiş ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasına ve fabrikalarının çalışmamasına neden olacağını ifade ederken, Türkiye’nin ihtiyacı kadar buğday ve arpayı kendi bünyesinde rahatlıkla üretilebileceğini öne sürdü.

Gübrede bir yılda görülen zamları da hatırlatan Bayraktar, ilkbaharda yazlık ekim yapacakların yüksek fiyatlardan olumsuz etkileneceğini ve fiyatların makul seviyelere indirilmesi gerektiğini dile getirdi.

SONRAKİ HABER