Rize-Erzurum arasını 4.4 km kısaltan Ovit Tüneli açıldı... 12 ay kesintisiz ticaret

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 2012 yılında temelini attığı Rize'nin 138 yıllık rüyası olan Ovit Tüneli'nin resmi açılışını gerçekleştirdi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Rize-Erzurum arasını 4.4 km kısaltan Ovit Tüneli açıldı... 12 ay kesintisiz ticaret

412 milyon 366 bin liraya mal olan Ovit Tüneli ile yılın 6 ayı kapalı olan Rize-Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısaldı ve 12 ay boyunca kesintisiz ulaşım sağlanmış oldu. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tünel ile Karadeniz limanlarına ulaşım kısalacağı için bölgenin ticaret trafiği de artacak” dedi.

STRATEJİK ÖNEMİ VAR

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ovit Dağı'nın zorluğunu Rize ve Erzurum halkı gayet iyi biliriz. Kışın tüm uğraşlara rağmen aylarca buralar trafiğe kapalı mıydı? Bu tünelin 14 kilometre uzunluğu var. Ovit Geçidi herhangi bir tünel değil. Aynı zamanda bu geçit Avrupa ve Orta Asya'ya açılan Kafkasya koridoru üzerinde bulunması sebebiyle stratejik bir öneme sahip. Türkiye'nin kuzey-güney ulaşım hattının başlangıç yerinde bulunan Ovit Geçidi'ni bu tünel yapılmadan önce ancak 11 kilometre tırmanıp sonra da 10 kilometre inerek geçmek mümkündü. Kendisi zaten zorlu olan bu güzergah kışın aşılmaz hale gelmişti. Bu projeye ilk başladığımızda bazıları ne diyordu hayal, burayı yapamazlar. Yaptık mı, bitirdik mi? Çünkü 1880'den beri bu proje hep konuşulmuştur, ama yapılamamıştır. Prensip olarak katılmadığım temel atma törenlerine burada katıldım. Çünkü bir inancım vardı bunu yapmamız gerekiyordu. Bugün bu sözümüzü gerçekleştirdik ve bu kış Ovit Tüneli hiç kapanmadı. 2012'de başladığımız Ovit Tüneli'ni sizlerin emrine sunuyoruz. Tünelin hizmete girmesiyle bu yıl nasıl ki hiçbir sıkıntı yaşamadıysak yol da 4 kilometre kısalıyor. Karadeniz limanlarına ulaşım kolaylaşacağı için ticaret trafiğinde gözle görülür bir artış olacak.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER