için kaldı

Hedeflerinizi nasıl SMART hale getirirsiniz?

Şimdi beraber SMART hedeflerin ne olduğunu keşfedeceğiz ve hedeflerinize ulaşmak için bunları nasıl kullanabileceğinize bakacağız.

PARADURUMU PARADURUMU
Hedeflerinizi nasıl SMART hale getirirsiniz?

Hiç çok çalıştığınızı düşündüğünüz ama bir yere varamadığınızı hissettiniz mi? Belki son zamanlarda becerilerinizde veya başarılarınızda çok az gelişme görüyorsunuz. Ya da belki de hedeflerinizi gerçekleştirmek için mücadele veriyorsunuz. SMART hedefler belirlemek; fikirlerinizi netleştirebilmek, zamanınızı ve kaynaklarınızı verimli bir şekilde kullanabilmek ve hayatta istediğinizi elde etme şansınızı artırmak için izleyeceğiniz en iyi yoldur.

Şimdi beraber SMART hedeflerin ne olduğunu keşfedeceğiz ve hedeflerinize ulaşmak için bunları nasıl kullanabileceğinize bakacağız. 

SMART ne anlama geliyor?

SMART, hedef belirlemenize rehberlik etmek için kullanabileceğiniz bir kısaltma.

Hedefiniz tüm bu kriterleri yerine getiriyorsa, o artık SMART hedef haline gelir:

  1. Spesifik (basit, mantıklı, anlamlı).
  2. Ölçülebilir (anlamlı, motive edici).
  3. Ulaşılabilir (kabul edilebilir).
  4. İlgili (makul, gerçekçi ve kaynaklara dayalı).
  5. Zamana bağlı (zamana dayalı, zaman sınırlı, zaman/maliyet sınırlı, zamanında, zamana duyarlı).

SMART Hedefler Nasıl Kullanılır?

Hedeflerinizi nasıl oluşturacağınızı, geliştireceğinizi ve gerçekleştireceğinizi keşfetmek için tanımları genişleteceğiz:

1. Spesifik

Hedefiniz açık ve net olmalı, aksi takdirde çabalarınızı odaklayamazsınız veya onu başarmak için gerçekten motive olamazsınız. Hedefinizi hazırlarken, bu soruları yanıtlamaya çalışın.

  • Neyi başarmak istiyorum?
  • Bu hedef neden önemli?
  • Hangi kaynaklar veya sınırlar söz konusu?

2. Ölçülebilir

İlerlemenizi takip edebilmeniz ve motive kalabilmeniz için ölçülebilir hedeflere sahip olmak önemli. İlerlemeyi değerlendirmek, odaklanmanıza, son teslim tarihlerinize uymanıza ve hedefinize ulaşmaya yaklaşmanın heyecanını hissetmenize yardımcı olur.

Ölçülebilir bir hedef aşağıdaki gibi soruları ele almalı:

  • Ne kadar?
  • Tamamlandığında nasıl bileceğim?

3. Ulaşılabilir

Hedefinizin de başarılı olması için gerçekçi ve ulaşılabilir olması gerekir. Başka bir deyişle, yeteneklerinizi geliştirmeli, ancak yine de mümkün kalmalı. Ulaşılabilir bir hedef belirlediğinizde, daha önce gözden kaçan fırsatları veya sizi ona yaklaştırabilecek kaynakları belirleyebilirsiniz.

Ulaşılabilir bir hedef genellikle aşağıdaki soruları yanıtlayabilir:

  • Bu hedefi nasıl gerçekleştirebilirim?
  • Finansal faktörler gibi diğer kısıtlamalara dayalı olarak hedef ne kadar gerçekçi?

4. İlgili

Bu adım, hedefinizin sizin için önemli olduğundan ve diğer ilgili hedeflerle uyumlu olduğundan emin olmakla ilgili. Hedeflerimize ulaşmak için hepimizin desteğe ve yardıma ihtiyacı var, ancak bunlar üzerinde kontrolü elimizde tutmak önemli. Bu nedenle, planlarınızın herkesi ileriye götürdüğünden, ancak yine de kendi hedefinize ulaşmaktan sorumlu olduğunuzdan emin olun.

İlgili bir hedef şu sorulara "evet" yanıtı verebilir:

  • Bu işe yarar görünüyor mu?
  • Bu doğru zaman mı?
  • Bu, diğer çabalarımızla/ihtiyaçlarımızla örtüşüyor mu?
  • Bu hedefe ulaşmak için doğru kişi miyim?
  • Mevcut sosyo-ekonomik ortamda uygulanabilir mi?

5. Zamana bağlı

Her hedefin bir hedef tarihine ihtiyacı var, böylece odaklanmanız gereken son tarih ve üzerinde çalışılacak bir şeyiniz olur. SMART hedef kriterlerinin bu kısmı, günlük görevlerin uzun vadeli hedeflerinize göre öncelikli olmasını önlemeye yardımcı olur.

Zamana bağlı bir hedef genellikle şu sorulara cevap verir:

  • Ne zaman?
  • Bundan altı ay sonra ne yapabilirim?
  • Bundan altı hafta sonra ne yapabilirim?
  • Bugün ne yapabilirim?

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER