O sözlere büyük öfke

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da göçmenlerle ilgili bir toplantıda Afrika ve Haiti ile El Salvador gibi Latin Amerika ülkelerini ‘b.k çukuru' diye nitelediği iddiası tepki çekti. Afrika'dan ve diğer ülkelerden sert tepki geldi. BM, sözleri ‘ırkçı' olarak niteledi. Trump ise sert konuştuğunu ama bu sözleri sarf etmediğini ileri sürdü.

HÜRRİYET HÜRRİYET
O sözlere büyük öfke

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Beyaz Saray'da önceki gün yapılan bir toplantıda bazı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerle ilgili, “Neden bu b.k çukuru ülkelerden insanların buraya gelmesini isteyelim” şeklinde sözler sarf ettiğinin basına sızması üzerine başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere pek çok ülkeden sert tepki geldi. ABD'nin Panama Büyükelçisi John Feeley ise bunun üzerine istifa etti.

NORVEÇ'İ ÖVMÜŞ: Cumhuriyetçi Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve Demokrat Illinois Senatörü Dick Durbin'in katıldığı o toplantıda Trump “Norveç'ten daha fazla göçmen almalıyız” demiş. ABD Başkanı, 'Green Card' (Yeşil Kart) çekilişinin kaldırılması ve göçmen zincirinin sona erdirilmesi gibi konuları yeniden gündeme taşımış. Beyaz Saray'dan o toplantıda söz konusu hakaret içerikli ifadenin kullanıldığını yalanlayan bir açıklama gelmedi. Ancak Trump'ın sarf ettiği söylenen sözlere dünyadan sert tepki geldi. Tepkilerin artması üzerine ABD Başkanı Trump, Twitter'dan açıklamalar yaptı. “Kullandığım dil sertti ama bu söylenilenler değildi” diye yazan Trump, “Haiti'nin çok yoksul ve sorunlu bir ülke olduğu dışında Haitililer hakkında aşağılayıcı bir şey söylemedim. Onları dışarı atın demedim. Demokratlar uydurdu. Haitililerle harika bir ilişkim var” ifadelerini kullandı.

BM: İFADE IRKÇI: BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, Afrika ve diğer ülkeleri nitelemek için kullanılan bu sözlerin potansiyel olarak pek çok insanın hayatına zarar verebileceğini söyledi. Colville, “Doğrulandığı takdirde bu yorumlar şok edici ve utanç verici. Üzgünüm ama ırkçılık dışında başka bir sözcük yok” ifadelerini kullandı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER