için kaldı

Dünya ordularına savunma ihracatı

Karadeniz’in kalbi Samsun’dan doğan hafif silah üreticisi Canik, Türkiye’nin en çok ihraç edilen tabanca markası olarak biliniyor. Türkiye’nin hafif silah ihracatının yüzde 75’ini tek başına gerçekleştiren Canik, şimdi de yerli ve milli uçaksavara adını veriyor. Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü C. Utku Aral, “23 yıl önce Karadeniz’in kalbi Samsun’da 500 metrekarelik atölyede başlayan üretim serüvenimiz, gelişerek sürüyor. 150 milyon dolarlık yeni yatırım projemiz devam ederken, pandemi döneminde de ihracatımızı hız kesmeden sürdürdük” dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Dünya ordularına savunma ihracatı

Canik, Karadeniz Bölgesi için birden fazla anlam ifade eden bir kavram. Karadeniz Bölgesi’nin orta kısmında yer alan dağlara adını veren Canik, Osmanlı Dönemi’nde merkezi Samsun olan Sancak’ın da adıydı. Bugün ise Canik, Samsun’un merkezde olan ilçelerinden biri olarak biliniyor. Canik, yalnızca Karadeniz’in büyükşehirlerinden olan Samsun’daki bir coğrafi ve idari bölgeyi ifade etmiyor. Aynı zamanda başarısı Türkiye sınırlarını aşan bir hafif silah devini anlatıyor. Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi bayrağını dünyada gururla dalgalandıran Canik, yapılan anketlere göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok bilinen dört Türk markasından biri olmayı başardı.

KARADENİZ’DE BÜYÜDÜ

Canik, doğduğu topraklardan adını alıyor. Marka sahibi olan Samsun Yurt Savunma (SYS), devlet öncülüğünde başlatılan Doğu Karadeniz Silah Projesi’nin Samsun ayağının temsilcisi olarak 1998 yılında kuruldu. Aradan geçen 23 yılda SYS, Canik markasıyla dünyanın 7’inci büyük hafif silah üreticisi konumuna geldi. SYS, halen üretimini Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplam 40 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu üç tesisinde, 750 çalışanı ile sürdürüyor. 1 dakikada 1 tabanca üreterek, üretim gücünü dünyaya kanıtlayan SYS’nin, yıllık üretimi 400 bin adeti buluyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER