Yıllar sonra bir yan etki beklenmiyor

Hürriyet, vatandaşlardan gelen COVID-19 aşısıyla ilgili soruları uzmanlara danışarak yanıtlarken en çok merak edilenler arasında “Yıllar sonra beklenmedik bir etkiyle karşılaşır mıyız” ve “Her yıl aşı olmamız gerekir mi” gibi konular var. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz yanıtlıyor...

HÜRRİYET HÜRRİYET
Yıllar sonra bir yan etki beklenmiyor

- Aşı olanlarda birkaç yıl sonra hiç akla gelmeyen yan etkiler çıkabilir mi?

Şu ana kadar binlerce gönüllü üzerinde yapılmış, faz çalışmaları hakemli dergilerde yayınlanmış aşılara baktığımızda en sık istenmeyen etkileri aşının uygulandığı bölgede ağrı, yorgunluk, baş ağrısı, kas-eklem ağrısı, ateş yüksekliği, titreme olarak görüyoruz. Bu etkilerin de geçici olduğu ve genellikle 48 saat içinde sonlandığı belirtiliyor. İnaktive virüs aşıları zaten hastalık yapıcı etkisi ortadan kaldırılmış virüslerden oluşuyor. Bu yüzden uzun dönemde beklenmedik bir etki beklemiyoruz.

Yıllar sonra bir yan etki beklenmiyor - Resim : 1

- Bundan sonra her yıl aşı mı olacağız?

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER