için kaldı

Kıbrıs müzakerelerini ENOSİS talebi tıkadı

KIBRIS Rum meclisinin, adayı Yunanistan'a bağlamayı öngören 1950'de aldıkları ENOSİS kararını okullarda kutlama girişimi, müzakere masasını kilitledi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kıbrıs müzakerelerini ENOSİS talebi tıkadı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM'den kararın geri alınması için Rumlara müdahale etmesini istedi ve “Karar geri alınmazsa, bundan sonra müzakere süreci anlamsız hale gelecek” açıklaması yaptı. Kıbrıs adasının Yunanistan ile birleşmesi anlamına gelen ENOSİS, 1950 yılında Rum Ortodoks Kilisesi'nin İngiltere yönetimi altında olduğu bir sırada, sadece Rumların onayına sunulmuş bir karar.

KARAR GERİ ALINSIN

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum meclisinin geçen hafta kabul ettiği, “ENOSİS kararı okullarda kutlansın” yasasını ilk gün kınamış ve Rum lider Nikos Anastasiadis'e kararı geri alması çağrısında bulunmuştu. Rum lider Nikos Anastasiadis ve diğer Rum siyasetçilerden gelen mesajların ENOSİS kararını önemsizleştirme yönünde olduğuna dikkat çeken Akıncı dün yaptığı açıklamada, “Bu durum hızlı bir şekilde düzeltilmeli aksi takdirde bundan sonraki Kıbrıs sorununa çözüm müzakereleri anlamsız hale gelecek” dedi. Mustafa Akıncı, Rumların aldığı kararın Kıbrıs Türk toplumunda infiale yol açtığını ve Rumlara güvensizlik yarattığını belirterek, “Yarın (bugün) Anastasiadis ile görüşeceğim, sadece ENOSİS meselesini konuşacağım ve geri almasını isteyeceğim” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER