Bu şampuanı sakın evinize sokmayın! 1 kez bile kullansanız kel bırakıyor: Egzama, kepek, kaşıntının tek sebebi

Şampuan seçi saç sağlığınız için büyük önem taşıyor. Sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmak için saç derisi bakımını ihmal etmemeniz gerekiyor. Saç derisinin temizliği için saçınıza zarar vermeyen içerikte olan şampuanları kullanmanız gerekir. Ancak bazı şampuanlar var ki içerdikleri zararlı kimyasal maddeler ile saç köklerine zarar vererek hızlıca dökülmelere, kepek, egzama gibi sorunlara yol açıyor.

POSTA POSTA
Bu şampuanı sakın evinize sokmayın! 1 kez bile kullansanız kel bırakıyor: Egzama, kepek, kaşıntının tek sebebi

Şampuan seçi saç sağlığınız için büyük önem taşıyor. Sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmak için saç derisi bakımını ihmal etmemeniz gerekiyor. Saç derisinin temizliği için saçınıza zarar vermeyen içerikte olan şampuanları kullanmanız gerekir. Ancak bazı şampuanlar var ki içerdikleri zararlı kimyasal maddeler ile saç köklerine zarar vererek hızlıca dökülmelere, kepek, egzama gibi sorunlara yol açıyor.

Saç sağlığı denildiğinde akıllara ilk olarak saçları temizlemek geliyor. Saçlarınızı temizlemek için de şampuan, saç kremi gibi ürünlere ihtiyaç duyarsınız. Ancak bazı şampuanların saç sağlığına doğrudan zarar verdiğini biliyor muydunuz?

Saçlarınız söz konusu olduğunda kullandığınız her ürüne çok dikkat etmeniz gerekir. Özellikle de satın aldığınız şampuanlara. Çünkü şampuanların içerinde bulunan bazı maddeler saç köklerini zayıflatarak dökülmelere yol açıyor. Banyonuza bile sokmamanız gereken şampuanları bu listemizde bulabilirsiniz.

Saç kökleri zayıfladığında dökülmeye başlar. Bu sebeple saç köklerinin her zaman güçlendirmek gerekir. Saç sağlığını doğrudan etkileyen en temel ürünlerden biri de şampuanlar...

Sağlıklı saçlara sahip olabilmek için dikkat etmeniz gereken pek çok şey var. Günlük alışkanlıklarınız ve saç bakımınız için kullandığınız ürünler saç sağlığını doğrudan etkiler.

Sağlıklı saçlara sahip olabilmek için mutlaka dengeli ve düzenli beslenmelisiniz. Saçlarınızı boya gibi kimyasal işlemlerden uzak tutmalısınız ve en önemlisi de saçlarınız için doğru ürünü seçmelisiniz.

Kuru, karma, hassas ve yağlı olmak üzere pek çok saç tipi bulunur. Mutlaka kullandığınız her ürün saçlarınızla uyum sağlamalıdır. Özellikle şampuanlar ve saç kremlerini dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri.

Doğru olmayan ve içeriği kimyasallarla dolu olan şampuanlar saçlarınıza kökten uca zarar verir. Kepek, egzama, kuruluk, dökülme gibi pek çok saç sorununun ortaya çıkmasına sebep olur. Bu sebeple şampuan seçimi yaparken son derece dikkatli olmanız gerekir.

1. SÜLFATLAR

Sülfatlar, temiz saçla ilişkilendirdiğimiz o lüks köpüğü yaratmak için birçok şampuanda yaygın olarak bulunan yüzey aktif maddelerdir. Kiri ve yağı çıkarmada etkili olsalar da sülfatlar saç derisindeki doğal yağları da sıyırarak saçları kuru ve kırılgan hale getirebilir. 

Zamanla bu, saç gövdesini zayıflatabilir ve saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Sert kimyasallar olmadan temizleyen sülfatsız şampuanları arayın.

2. PARABENLER

Parabenler, şampuan gibi kişisel bakım ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için kullanılan sentetik koruyuculardır. Araştırmalar parabenlerin hormonal dengeyi bozarak saç dökülmesine yol açabileceğini göstermiştir.

Alternatif koruyucular kullanan veya "doğal" veya "organik" olarak etiketlenen paraben içermeyen şampuanları tercih etmek en iyisidir.

3. FORMALDEHİT

DMDM hidantoin ve Diazolidinil üre gibi formaldehit salgılayan koruyucular bazen bakteri üremesini önlemek için şampuanlara eklenir.

Bu kimyasallar suyla temas ettiğinde formaldehit açığa çıkarabilir ve formaldehit maruziyeti saçın incelmesi ve saç derisinin tahriş olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Formaldehit salgılayan maddeler içermeyen şampuanları seçin.

4. SİLİKONLAR

Silikonlar saça ipeksi, pürüzsüz bir doku kazandırmak için şampuanlarda sıklıkla kullanılır.

Saçınızın geçici olarak sağlıklı ve parlak görünmesini sağlarken, aynı zamanda saç derisinde birikerek saç foliküllerini tıkayabilir ve sağlıklı saç büyümesini engelleyebilirler.

Saç derinizin temiz kalmasını ve saçlarınızın özgürce uzamasını sağlamak için silikon içermeyen şampuanları tercih edin.

  5.KOKULAR

Şampuanlardaki kokular zararsız görünebilir ancak birçok sentetik koku, saç derisini tahriş edebilecek ve saçları zayıflatabilecek kimyasallar içerir.

Hatta bazı kişilerde bu kokulara karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir ve bu da saç dökülmesine neden olabilir. Saç derisi tahrişi ve saç dökülmesi riskini en aza indirmek için kokusuz veya doğal kokulu şampuanlar kullanmayı düşünün.

UZMANLAR BU ŞAMPUANLARDAN UZAK DURMANIZI ÖNERİYOR

Gün içerisinde dış etkenlerden çok fazla etkilenen saçlarınızı temizlemeniz ve saç diplerinizi yağ ve kir kalıntılarından arındırmanız gerekir. Bunun içinde saçlarınızı düzenli olarak yıkamalısınız. Kullandığınız şampuanlar saç sağlığınızı doğrudan etkiler.

İçeriği doğal olmayan ve saça zararlı madderleri barındıran şampuanlar zamanla saçlarınızın kurumasına, kepeklenmesine, egzama oluşmasına ve dökülmesine yol açar. Bu sebeple olabildiğinde kaliteli şampuanları kullanmak gerekir. Saç sağlığınızı önemsiyorsanız bu maddeleri barındıran şampuanlardan mutlaka uzak durun.

Aşırı yağlı saçlara sahipseniz yağlı saçlar için tasarlanmış ve formüle edilmiş şampuanları kullanmanız gerekecektir.

Kuru saç dipleriniz varsa mutlaka saç diplerinize nem depolayan şampuanları tercih etmeniz gerekir. Peki, şampuan seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir.? Bunun yanıtını uzmanlar detaylıca açıklıyor.

Herkes çok köpüren şampuanların saçı daha detaylı temizlediğiniz ve arındırdığını düşündür. Ancak bu doğru bilinen yanlış bilgiler arasında yer alır. Uzmanlar köpüren şampuanları son derece sağlıksız buluyor.

Köpük, birçok insanın saçlarını yıkarken temizlendiğini ve ferah hissetmelerini sağlıyor. Bununla birlikte, sülfatlar gibi bazı köpürme maddeleri, bazı insanlar için saç ve ciltte kuruluk, tahriş veya hassasiyete neden olabiliyor.

SÜLFAT SAÇ KÖKLERİNE ZARAR VERİYOR

Saça en büyük zararı ise kesinlikle içeriğindeki maddeler veriyor. Çoğu şampuanın içerisinde sülfat bulunuyor. Sülfat içeriği bulunan şampuanlarla saçlarınızı yıkamak saçların doğal dengesini bozuyor.

Saçları temizlemek için yaygın olarak kullanılan deterjan benzeri maddeler olduğunu, saçtaki yağı ve kiri çözerken aşırı kuruluk yapabildiklerinin altını çiziyor. Bu durum özellikle kuru veya hassas saç veya saç derisi olan kişilerde sorun olabiliyor.

Ayrıca, sülfatlar bazı insanlarda saç renginin solmasına veya renkli saç boyalarının çabuk solmasına neden olabiliyor.

BU ŞAMPUANLAR SAÇ DERİSİNİ TIKIYOR

Şampuanların içerisinde bulunan slikonlara da dikkat çeken uzmanlar şampuanlarınızı seçerken çok dikkatli olmanız konusunda uyarıyor. Silikonlar, saçı yumuşatıyor, parlaklık veriyor ve taranmasını kolaylaştırıyor.

Ancak, bazı uzmanlar silikonların saç derisini tıkayabileceğini ve saç derisi problemlerine (örneğin sivilce veya kepek gibi) yol açabileceğini düşünüyor. Ayrıca, bazı uzmanlar silikonlarla kaplanmış saçların zamanla mat ve ağırlaşabileceğini ifade ediyor.

SAHTE ŞAMPUANLARA DİKKAT!

Piyasada bulunan içeriği sahte olan şampuanlar sedef ve egzama gibi saç hastalıklarını tetikliyor.

Ancak bu durumun sahte şampuanlardaki özel maddelerden kaynaklanmadığını, orijinal markalardan farklı ve kalitesiz içeriklere sahip olmalarıyla ilgili ortaya çıktığını ifade ediliyor.

Sahte şampuanlar saç derisini kurutuyor. Saç diplerinden iltihaplanmaya ve tahrişe sebep olabiliyor.

  ŞAMPUAN SEÇERKEN DİKKAT!

Şampuan seçerken mutlaka saç tipinize uygun olan şampuanı tercih etmelisiniz. Her saç tipine göre farklı içerikte şampuan üretildiğinden isabetli bir seçim yapmanız gerekmektedir.

Saçlarınız kuruysa nemlendirici oranı yoğun olan ya da yumuşaklık veren bitkisel yağ özleriyle desteklenmiş şampuanları tercih etmelisiniz.

ŞAMPUAN KULLANMAYI BIRAKMANIZ İÇİN 4 GEÇERLİ SEBEP

1- DAHA SAĞLIKLI SAÇ DERİSİNE SAHİP OLUN

Şampuanlar içerisinde çok fazla kimyasal madde barındırdığından aşırı kullandığınızda saç derinizde kurumalara yol açar. Zamanla saç derinizde pul pul dökülmeler meydana gelir. Bu durum zamanla saçlarınızın cansızlaşmasına ve dökülmesine yol açar.

Saçların daha sağlıklı olması için saç derisinin bir miktar yağlı kalması önem taşıyor. Saç diplerinde bulunan doğal yağ saçları nemlendirerek saçların kırılmasını engelliyor ve saçın sağlıklı uzamasını destekliyor. Bu sebeple saçlarınızın temizliğini yaparken şampuan kullanmamanız ya da daha az kullanmanız tavsiye ediliyor.

2-DOLGUN SAÇLARA SAHİP OLABİLİRSİNİZ

Kozmatik sektöründe saçlara hacim kattığı iddia edilen birçok şampuan bulunuyor. Ancak saçlarınıza şampuan kullanmamak da dolgun ve hacimli görünmesine katkı sağlayabilir. Saçlar için çok fazla kozmatik ürünü kullanmak saçın doğal yapısına zarar verebilir.

Saçlarınız sert kimyasalların olumsuz etkilerine maruz kaldığınızda geri dönülmeyen hasarların oluşmasına sebep olabilirsiniz. Bu tarz ürünleri kullanmay bıraktığınızsa saçınızın daha canlı ve parlak olduğunu gözlerinizle göreceksiniz.

3-SAÇLARINIZ DAHA GEÇ SÜREDE YAĞLANIR

Farklı saç tiplerine göre piyasada birçok şampuan bulunur. Şampuan seçerken en çok yağ arındıran özelliğinin olmasına dikkat ederiz. Ancak saçlarınızı yağ arındırma özelliği olan şampuanlarla çok sık yıkadığınızda saç derinizin hasar görmesine sebep olursunuz.

Saçınız yağ arındırıcı şampuana alıştığından aslında saçlarınızı daha kısa sürede yağlandırır. Bu sebeple saçlarınızın sık yağlanmasının önüne geçmek için bu tarz içeriği bulunan şampuanlardan uzak durun.

4-KİMYASAL İÇERİKLERE DAHA AZ MARUZ KALIRSINIZ

Kullandığınız hoş kokulu şampuanların içerisindeki maddelerin neredeyse tamamı zararlı ve tahriş edici olabilir. Bu şampuanlar, üründen anında sonuç almanıza yardımcı olurken, uzun vadede saçınıza ve cildinize zarar verebilir.

Pek çok şampuanın içerisinde bulunan sülfat, cildinizi tahriş edebilir ya da seç derinizi kurutabilir. Hatta zamanlar saçlarınızın çok dökülmesine bile sebep olabilir. Bu sebeple eğer artık siz de şampuan kullanmaktan vazgeçmek istiyorsanız doğal ürünler tercih edin ya da sadece su ile temizleyin.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER