Ruhani meydan okudu: İstersek uranyumu yüzde 90 saflıkta da zenginleştirebiliriz

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, uranyumu yüzde 90 saflıkta da zenginleştirebileceklerini ancak atom bombası peşinde olmadıklarını söyledi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Ruhani meydan okudu: İstersek uranyumu yüzde 90 saflıkta da zenginleştirebiliriz

Ülkenin muhtelif yerlerindeki petrokimya projelerin açılış törenine video konferans yoluyla katılan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptığı konuşmada nükleer anlaşma ve uranyum zenginleştirmeyle ilgili değerlendirmede bulundu.

ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin uranyumun yüzde 60 saflıkta zenginleştirilmesiyle ilgili "endişeli" oldukları yönündeki açıklamalarını eleştiren Ruhani, "Daha önce de yüzde 60 saflıkta uranyum üretebilirdik. Bazıları yüzde 60'dan bir adımla yüzde 90'a çıkarılabileceği yorumu yapıyor. Size göre, atom bombası üretmek için zemin hazırlıyoruz. Bu yanlıştır. İstersek uranyumu yüzde 90 saflıkta da zenginleştirebiliriz fakat sözümüzde duruyoruz ve atom bombası peşinde değiliz." ifadelerini kullandı.

Tarafların nükleer anlaşmadaki taahhütlerine dönmesi halinde uranyum zenginleştirme oranının yüzde 3,67'den fazla olmayacağını aktaran Ruhani, "Yıllardır atom bombası peşinde olan sizsiniz ve onu depoladınız. Her sene yeni bombalar üretiyorsunuz. Bu itham sizin alınlarınızdadır." diye konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER