ABD Başkanı Trump, NATO'yu karıştırdı... Para kavgası

ABD Başkanı Donald Trump, Brüksel'de dün sona eren NATO zirvesine ‘para kavgasıyla' damga vurdu. Başta Almanya olmak üzere zengin NATO ülkelerini savunma harcamalarını yüzde 2'ye çıkarmadıkları için yerden yere vuran Trump, bir soru üzerine "Kongre'nin onayı olmadan NATO'dan çıkabilirim, ama buna gerek yok" dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
ABD Başkanı Trump, NATO'yu karıştırdı... Para kavgası

NATO Zirvesi'ne gelmeden verdiği mesajlarla ortamı geren, sonrasında ise diğer üye ülkelerin yaklaşımlarını yansıtan sonuç bildirisine onay veren ABD Başkanı Donald Trump, toplantının son gününde ortalığı birbirine kattı. Zirvenin en önemli konuları arasında yer alan üye ülkelerin savunma harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2'sine yükseltilmesini ikinci gün gündeminde olmamasına rağmen masaya getiren Trump, acil oturum düzenlenmesine neden oldu.

BİR ÖYLE BİR BÖYLE

NATO liderlerinin Ukrayna ve Gürcistan liderleriyle görüştüğü bir oturumda savunma harcamaları konusunun Trump tarafından ateşli bir şekilde tekrar açılması üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, acil oturum kararı aldı. Üye olmayan ülkelerin temsilcileri salondan çıkarıldı, üye ülke liderleri de sadece yakın danışmanlarıyla kaldı. Trump bu toplantıda yüzde 2 oranının yüzde 4'e çıkarılması gerektiğini söyledi. Sonra da basının karşısına çıkan Trump, NATO'da savunma harcamaları taahhütleri konusunda gelinen aşamayı 'muazzam ilerleme' olarak niteledi. Trump, “Bugün muazzam düzeyde ilerleme kaydettik. Herkes taahhütlerini ciddi anlamda yükseltme konusunda anlaştı” dedi. Günlerdir NATO'yu eleştiren Trump'ın, oturum sonrasında iki gün öncesine göre daha güçlü bir NATO olduğunu söylemesi dikkat çekti. Trump, “ABD'ye adil davranılmıyordu, ancak artık davranılıyor. NATO'ya inanıyorum” diye konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER