Para Biriktirmenin 7 Basit Yolu

Birikime başlamanın en zor yanı başlamak için karar vermektir. Paradan nasıl tasarruf edileceğine ilişkin bu 7 adım basit ve gerçekçi bir strateji geliştirmenize yardımcı olabilir, böylece tüm kısa ve uzun vadeli tasarruf hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

PARADURUMU PARADURUMU
Para Biriktirmenin 7 Basit Yolu

Birikime başlamanın en zor yanı başlamak için karar vermektir. Paradan nasıl tasarruf edileceğine ilişkin bu 7 adım basit ve gerçekçi bir strateji geliştirmenize yardımcı olabilir, böylece tüm kısa ve uzun vadeli tasarruf hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 1.     Harcamalarınızı Kaydedin

Para biriktirmeye başlamanın ilk adımı, neye ne kadar harcadığınızı belirlemek. Tüm harcamalarınızı takip edin. Verilerinizi aldıktan sonra, sayıları kategorilere göre düzenleyin ve her bir miktarı toplayın. Doğru olduğundan emin olmak için kredi kartı ve banka ekstrelerinizi de kullanın ve hiçbirini unutmayın.

 

İpucu: Başlamanıza yardımcı olacak ücretsiz tasarruf uygulamalarına bakabilirsiniz. Dijital bir program veya uygulama seçmek, bu işlerin bir kısmını otomatikleştirmeye yardımcı olabilir. Mobil uygulama daha kolay bütçe oluşturmak için işlemlerinizi otomatik olarak kategorize eder.

 

Öneri: İşte size kişisel finans ve davranış değişikliği uzmanları tarafından oluşturulmuş tasarruf / birikim yaptıran bir uygulama: https://moneye.co/

 

2.     Birikim İçin Bütçe Yapın

Aylık ne kadar harcadığınız konusunda bir fikriniz olduğunda, yazdığınız harcamalarınızı uygulanabilir bir bütçeye göre düzenlemeye başlayabilirsiniz. Bütçeniz, harcamalarınızın gelirinizi nasıl ölçtüğünü özetlemelidir. Böylece harcamalarınızı planlayabilir ve fazla harcamaları sınırlayabilirsiniz.

 

İpucu: Bir tasarruf kategorisi ekleyin — gelirinizin yüzde 10 ile 15'ini tasarruf yapmak için ayırın.

 

3.     Harcamalarınızı Azaltacak Yollar Bulun

Harcamalarınız istediğiniz kadar tasarruf edemeyecek kadar yüksekse, kesinti yapma zamanı gelmiş olabilir. Daha az harcayabileceğiniz, örneğin eğlence ve dışarıda yemek yeme gibi önemli olmayan konuları belirleyin. Televizyon üyelikleri ve cep telefonu faturaları gibi sabit aylık harcamalarınızdan tasarruf etmenin yollarını arayın.

 

İşte günlük harcamaları azaltmak için bazı fikirler:

·      Eğlence harcamalarını azaltmak için ücretsiz veya düşük maliyetli etkinlikler bulun.

·      Kullanmadığınız abonelikleri ve üyelikleri iptal edin.

·      Ayda yalnızca bir kez dışarıda yemek yemeyi ve "ucuz yemekler" kategorisine giren yerleri denemeye başlayın.

·      Kendinize bir "sakinleşme süresi" tanıyın: Gereksiz bir satın alma işlemi sizi cezbettiğinde, birkaç gün bekleyin.

 

4.     Hedef Belirleyin

Para biriktirmenin en iyi yollarından biri bir hedef belirlemektir. Neye biriktirmek isteyebileceğinizi düşünerek başlayın. Belki de evleniyorsunuz, bir tatil planlıyor ya da emeklilik için para biriktiriyorsunuz. Ardından, ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını ve tasarruf etmenizin ne kadar süreceğini öğrenin.

 

İşte kısa ve uzun vadeli hedeflere bazı örnekler:

Kısa vadeli (1-3 yıl)

·       Acil durum fonu (Her ihtimale karşı 3-9 aylık geçim masrafları)

·       Tatil

·       Bir araba için peşinat

Uzun vadeli (4+ yıl)

·       Bir ev için peşinat

·       Çocuğunuzun eğitimi

·       Emeklilik

 

Emeklilik veya çocuğunuzun eğitimi için para biriktiriyorsanız, bu parayı bir yatırım hesabına yatırmayı düşünebilirsiniz. Yatırımlar risklerle gelir ve para kaybedebilirken, aynı zamanda pazar büyüdüğünde büyüme fırsatı da yaratır.

İpucu: Küçük, ulaşılabilir kısa vadeli bir hedefler belirleyin. Daha küçük hedeflere ulaşmak, biriktirdiğiniz eğlenceli ödülün tadını çıkarmak, size daha hızlı tasarruf etmenin getirisini sağlayabilir. Bununla birlikte tasarruf alışkanlığınızı güçlendirecek psikolojik bir destek de sağlayabilir.

 

5.     Önceliklerinize Karar Verin

Gelirleriniz ve giderlerinizden sonra, tasarruflarınızı tahsis ettiğinizde hedefleriniz muhtemelen en büyük etkiye sahip olacaktır. Uzun vadeli hedeflerinizi hatırladığınızdan emin olun. Emeklilik planlamanızı daha kısa vadeli ihtiyaçlar için arka planda kalmamasına dikkat etin.

İpucu: Tasarruf hedeflerinize nasıl öncelik vereceğinizi öğrenin. Böylece nereden tasarruf etmeye başlayacağınız konusunda net bir fikriniz olur. 

6.     Birikimlerinizi Otomatikleştirin

Hemen hemen tüm bankalar, çek ve tasarruf hesaplarınız arasında otomatik transferler sunar. Ne zaman ne kadar ve nereye para transfer edeceğinizi seçebilirsiniz. Böylece maaşınızın bir kısmı doğrudan tasarruf hesabınıza gider.

 

7.     Tasarruflarınızın Artmasını Seyredin

Bütçenizi gözden geçirin ve nasıl ilerlediğinizi her ay kontrol edin. Bu yalnızca kişisel tasarruf planınıza bağlı kalmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sorunları hızla belirlemenize ve çözmenize de yardımcı olur. Nasıl tasarruf edeceğinizi anlamak, hedeflerinize daha hızlı ulaşmak için size ilham verebilir.

Kaynak: https://bettermoneyhabits.bankofamerica.com/en/saving-budgeting/ways-to-save-money

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER