Elif Şafak'ın kitabı çalıntı mı? Türkiye'de 1 numaraya yerleşti

Edebiyat dünyasının en prestijli ödüllerinden Booker Ödülü'nde bu yıl büyük bir skandal patlak verdi. Elif Şafak intihal suçlaması ile listeden çıkartıldı! Şafak'ın, son romanı “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”de, Kahraman Çayırlı’nın 2007 tarihli romanı “Hayat Kadınları Aldatmaz”dan alıntılar yaptığı öne sürülüyor

GASTE24 GASTE24
Elif Şafak'ın kitabı çalıntı mı? Türkiye'de 1 numaraya yerleşti

Türkiye'de çok okunan yazarlardan ve söyledikleriyle ara ara gündeme gelen,  Elif Şafak, bir kez daha intihalle* anılıyor.

SON KİTABININ BÜYÜK KISMI ÇALINTI İDDİALARI

Şafak'ın son çıkardığı On Dakika Otuz Sekiz Saniye isimli kitabında, Kahraman Çayırlı'nın 2007 yılında çıkardığı Hayat Kadınları Aldatmaz isimli kitabın içindeki karakter isimlerinin, değiştirilerek kullanıldığı iddiası var.

YARIŞMADAN ÇIKARILDI

Hatta Elif Şafak, bu kitabıyla aday olduğu Manchester Edebiyat Festivali Booker Ödülü aday listesinden de çıkarıldı.

TÜRKİYE'DE BİR NUMARAYA OTURDU

Twitter'da Türkiye gündeminde 1 numaraya oturan Elif Şafak'ın bu yazılanlardan sonra sessiz kalması başka bir tartışma konusu oldu. Şafak daha önce de Saramago ve Zadie Smith'in kitaplarından intihal yapmıştı. 

Elif Şafak'ın kitabı çalıntı mı? Türkiye'de 1 numaraya yerleşti - Resim : 1

İKİ KONUDA AYNI

Hayat Kadınları Aldatmaz’daki “dansöz” ve “mezarlık” sahnelerinin çok az farkla kullanıldığı, kitapta Şafak’ın Leyla’sının ölümünün ardından 10 farklı dakikasının anlatılırken Hayat Kadınları Aldatmaz’da Aysel’in 10 farklı gününün anlatıldığına dikkat çekiliyor.

Elif Şafak'ın kitabı çalıntı mı? Türkiye'de 1 numaraya yerleşti - Resim : 2

Elif Şafak'ın kitabı çalıntı mı? Türkiye'de 1 numaraya yerleşti - Resim : 3

ŞABLON OLARAK DİĞER KİTABI KULLANMIŞ

Çayırlı’nın kitabında yer alan Aysel’in en yakın arkadaşı olan transeksüel karakter ve ailesinin zoruyla ona gelen eşcinsel karakterlerin de Şafak tarafından kullanıldığı söyleniyor.

İddialara göre, Kahraman Çayırlı’nın Aysel ve Adin adlı karakterleri “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”de Leyla ve Dali adlarıyla kullanılıyor. Şafak’ın 80 sayfalık “Hayat Kadınları Aldatmaz”ı okuyup bir şablon olarak kullandığı ve içini doldurduğu da iddialar arasında.

İntihale konu olan kitabın yazarı Kahraman Çayırlı’nın ise henüz iddialara dair bir açıklaması yok.

Kaynak: Ajanslar

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER