Yunanistan, Türkiye korkusundan dolayı İsrail’den İHA kiraladı

Yunanistan, Trakya sınırı, Ege kıyıları ve Kıbrıs’ta uçan Türk İHA’ları nedeniyle tedirgin olunca İsrail'in kapısını çaldı. Ülke, Türk İHA’larına karşı kullanılmak üzere yaklaşık 40 milyon Euro ödeyerek İsrail’den 2 adet HERON-Mk2 tipi İHA’yı üç yıllığına kiraladı.

POSTA POSTA
Yunanistan, Türkiye korkusundan dolayı İsrail’den İHA kiraladı

Türkiye yerli ve milli olarak üretilen İHA (insansız hava aracı) ve SİHA’larla (silahlı insansız hava aracı) bölgedeki hava gücünün en önemli temsilcisi oldu. Özellikle Suriye’deki operasyonlarda kullanılan hava araçları hem hedefleri yok etmede hem de keşif ve gözleme faaliyetlerinde üstün kabiliyetlerini kanıtladı. Türk üretimi İHA ve SİHA’lardan tüm dünyada övgüyle bahsedildi.

Sınırlarımızı gözlüyorlar

Hürriyet gazetesinden Yorgo Kırbaki'nin haberine göre; Türk İHA’ları geçen yıldan beri Ege, Akdeniz ve Meriç semalarında da uçarak keşif ve gözetleme faaliyetlerini yürütüyor. Bu gelişmeler Yunan savunma sisteminde önemli sorun yarattı. Yunanistan Ege’de Türk İHA’larını tespit için F-16’larını havalanmak zorunda kaldı. Bu da büyük maddi külfet getirdi. Ayrıca Yunan hükümeti medyada, “F-16’larımız Türk İHA’larının peşinde koşuyor” ve “Türk İHA’ları Ege’de harman savuruyor” ifadeleriyle eleştirildi. Yunan savunma planlarını hazırlayan kurmaylar, Türk İHA’ları ile nasıl baş edebileceklerine uzun süre bir türlü karar veremediler. Yunanistan’ın elindeki çok eski model 2 adet İHA da istenilen sonucu vermedi. ABD ile 3 adet Reaper tipi İHA için müzakereler başlatıldı. Ancak, acil çözüm olarak İsrail’den 2 adet Heron Mk2 kiralanması tercih edildi.

6 ay içinde teslim

Yunanistan yaklaşık 40 milyon Euro karşılığında iki İHA kiraladı. Anlaşma corona virüs nedeniyle telekonferansla imzalandı. Yunanistan 6 ay içinde teslim edilecek İHA’ların kira bedelini 3 taksitte ödeyecek. İHA’lar Ege ve Meriç’te sınır güvenliği için kullanılacak. Yunanistan, kira sözleşmesi sona erdikten sonra istediği takdirde İsrail yapımı 2 adet İHA’yı satın alabilecek. Görüşmeleri yaklaşık iki senede sonlanan bu kiralama iki ülke arasındaki ilk askeri anlaşma oldu. Anlaşmaya ilgili konuşan İsrail Uluslararası Savunma İşbirliği Dairesi Başkanı Yair Kulas, “Diğer Avrupa ülkeleriyle olduğu gibi Yunanistan’la da güvenlik sorunlarına yardım sağlayacak daha fazla anlaşma imzalamayı umut ediyoruz” dedi.

Danimarka Gazetesi'nden Türk SİHA ve İHA'larına övgü

Danimarka'da yayınlanan Information gazetesi, Türkiye’nin, insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) alanında Orta Doğu’da süper güç olduğunu yazdı. Ülkede 1945 yılından bu yana yayınlanan sol görüşlü gazetenin Türkiye muhabiri Waleed Safi tarafından kaleme alınan haberde, Türkiye’nin yerli üretim İHA ve SİHA’larına geniş yer verildi.

Haberde, Türkiye’nin 2000’li yılların başından bu yana İHA’lara ilgi duyduğu ancak müttefik olmasına rağmen ABD tarafından Türkiye’ye olumlu yaklaşılmadığı belirtildi.

Türkiye’nin 2006 yılında İsrail’den almak için anlaştığı ve 5 yıl sonra teslim edilen İHA’ların motorlarının ve kameralarının sorunlu çıkmasının Türkiye'yi, kendi yerli ve milli İHA ve SİHA programını geliştirmeye yönelttiği kaydedildi.

Türkiye’nin İHA ve SİHA programının, 2000’li yılların başından bu yana bu alandaki çalışmalarıyla kendisinden söz ettiren Selçuk Bayraktar öncülüğünde gerçekleştiğine işaret edilen haberde, Bayraktar’ın 2014 yılında Türk ordusundan aldığı siparişlerle bu alandaki programını hızla geliştirdiği bildirildi.

Türkiye’nin İHA ve SİHA’ları başta terör örgütü PKK ile mücadelede olmak üzere, Suriye ve Libya’daki operasyonlarında etkili bir şekilde kullandığı ifade edilen haberde, ülkenin bu silahların kullanımında dünyada 3. sıraya yükseldiği kaydedildi. Haberde, Türk İHA ve SİHA’larının Katar, Tunus ve Ukrayna’ya gibi ülkelere de ihraç edildiği belirtildi.

Suriye ve Libya'da oyun değiştiren Türk SİHA'ları

Türkiye’nin SİHA’larla Suriye’de ve Libya’da savaşın yönünü değiştirdiği vurgulanan haberde, özellikle İdlib'de Beşşar Esed rejimi ile destekçilerine ağır kayıplar verdirildiği ifade edildi.

Türkiye’nin İdlib’de SİHA’larla sahada elde ettiği başarıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i 8 Mart'ta müzakere masasında çözüm aramaya mecbur bıraktığı kaydedildi.

Haberde, "Libya'nın başkenti Trablus ve çevresinde devam eden savaşta Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin, gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’i Türkiye’nin verdiği SİHA’larla durdurduğu" belirtildi.

"SİHA'ların böyle kullanıldığını daha önce hiç görmedik"

The Small Wars dergisinin Türkiye'nin İHA ve SİHA başarısını "dikkate değer ve yenilikçi bir güç gösterisi" ifadesiyle değerlendirdiğine işaret edilen haberde, Washington merkezli araştırma kuruluşu Jamestown Vakfının da Türkiye'nin "yeni teknolojiler, kavramlar ve hızla gelişen askeri kültürüyle dinç bir İHA gücü" haline geldiği değerlendirmesine yer verildi.

Haberde, Londra merkezli gözlem kuruluşu Airwars'ın Libya uzmanı Oliver Imhof'un "Türklerin Libya’da SİHA’ları kullanma şekli şaşırtıcı ve etkili. Trablus’ta savaşın seyrini değiştirdi. Türkler şu anda her şeyi vuruyor. Üst düzey Libyalı generalleri, tedarik hatlarını, akaryakıt tankerlerini ve siperleri hedef alıyorlar. Gerçekten şiddetli ve etkililer. SİHA'ların böyle kullanıldığını daha önce hiç görmedik." değerlendirmesi de kullanıldı.

Orta Doğu uzmanı Dr. Ali Hüseyin Bakeer de gazeteye verdiği demeçte, "İHA ve SİHA’lar genelde tek kişiyi imha etmek ya da düşmanın arkasındaki bölgeleri fotoğraflamak için kullanılır ancak Türkiye SİHA’ları sürü halinde kullanarak konvansiyonel bir orduyu yendi." görüşünü ifade etti.



Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER