2 gösteri kriteri

Anayasa Mahkemesi (AYM), İstanbul ve İzmir’den yapılan iki başvuru üzerine toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının kriterlerini belirleyen iki örnek karara imza attı. AYM, 2010’da İstanbul’da gösteri sırasında polis müdahalesi sonucu bebeğini düşüren Ezgi Özen’in bireysel başvurusunu kabul edip ihlal kararı verirken, 2014’teki yol kapatan işçi eylemine kırmızı kart gösterdi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
2 gösteri kriteri

HAMİLEYİM DEDİM

AYM 1. Bölümü kararına göre 4 Aralık 2010’da, Dolmabahçe’de Özen’in de içinde bulunduğu gösteri yürüyüşü yapan gruba polis müdahale etti. Özen, polisin orantısız güç kullandığını, biber gazından etkilenerek kaçtığı sırada hamile olduğunu söylemesine rağmen coplandığını ve tekmelediğini, bu olay yüzünden bebeğini düşürdüğünü öne sürdü. Şikâyeti üzerine kovuşturmasızlık kararı verilip kesinleşince AYM’ye başvurdu. AYM de 8 Mayıs’ta oybirliğiyle ihlal kararı verdi.

AYM, polisin yürüyüşe müdahalesi ile çocuğun düşürülmesi arasında bir illiyet bağının olup olmadığı noktasında Adli Tıp Kurulu’ndan (ATK) tıbbi rapor istendiğine, başvurucunun üniversite hastanesinden aldığı iki sağlık raporu ile ATK raporu arasında zıtlık olduğuna dikkat çekti. Kararda, ATK Genel Kurulu’ndan istenen ek raporun da çelişkiyi gidermekten uzak olduğu belirtildi. AYM, Ezgi Özen başvurusunda kötü muamele yasağının usul boyutunun ve toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, Özen’e 17 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, kötü muamele yasağının ihlalinin sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde yeniden soruşturma yapılmasına hükmetti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER