Etanol düzenlemesi 20 bin metreküplük ilave kapasite oluşturacak

Benzin türlerine etanol karıştırılması zorunluluğunun 3 ay süreyle askıya alınması, Kovid-19 salgını nedeniyle talebin arttığı dezenfektan ve kolonyaların üretiminde yaklaşık 20 bin metreküplük ilave etanol kapasitesi sağlayacak. Uygulama, benzinin kalitesini ve akaryakıt fiyatlarını etkilemeyecek.

VATAN VATAN
Etanol düzenlemesi 20 bin metreküplük ilave kapasite oluşturacak

Etanol düzenlemesi 20 bin metreküplük ilave kapasite oluşturacak. AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) edindiği  bilgiye göre, yenilenebilir enerji politikalarına uyum sağlanması, enerjide dışa  bağımlılığın azaltılması ve tarım sektörünün desteklenmesi amacıyla 2013'ten  itibaren yerli tarım ürünlerinden üretilen etanolun benzinle harmanlanmasına  ilişkin zorunluluk uygulanmaya başlandı.     Benzin türlerine yüzde 2 etanol harmanlanmasına ilişkin yükümlülük  2014'te yüzde 3 seviyesine çıkarıldı.Yerli tarım ürünlerinden üretilen 95 bin metreküp etanol, 2018'de  yükümlülüğü olan rafineri ve dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından benzinle  harmanlanarak piyasaya arz edilirken, bu miktar yüzde 3,17 harmanlamaya denk  geldi. Böylece, yıllık yaklaşık 250 milyon liralık akaryakıt ikamesi ürünün  üretilmesi sağlandı.  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınına  karşı alınacak tedbirler kapsamında, artan dezenfektan ve kolonya ihtiyacının  yerli üretimle karşılanması için EPDK'den talepte bulundu. EPDK talebin petrol piyasasına etkilerini değerlendirerek 13 Mart'tan  itibaren geçerli olmak üzere rafineri ve dağıtıcı lisansı sahiplerinin benzin  türlerine yüzde 3 etanol harmanlama zorunluluğunu 3 ay süreyle askıya aldı.     Kalite ve fiyatları etkilemeyecek     Söz konusu kararla, Kovid-19 salgını sebebiyle talebin arttığı kolonya  ve dezenfektan üretiminde kullanılabilecek yaklaşık 20 bin metreküplük ilave  etanol kapasitesi oluşacak. Etanolün benzin türlerinin üretiminde kullanılmaması benzinin  kalitesini etkilemiyor. Uygulamanın benzin talebinin karşılanmasına ve akaryakıt  fiyatlarına olumsuz etkisi olmayacağı gibi bu düzenleme, benzin türlerine etanol  harmanlanmasına ilişkin bir yasak anlamına da gelmiyor.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER