için kaldı

Karaciğer yağlanması hafife alınmamalı! Mutlaka tedavi edilmeli

HataIı beslenme, hareketsiz yaşam ve obezite gibi problemler karaciğer yağlanmasına (NASH) sebep olurken, uzmanlar yağlı karaciğerin siroza, sirozun da karaciğer nakline yol açtığı konusunda uyarıyor. Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Kılıç, nakil hastalarının yüzde 20’sinin karaciğer yağlanması sebebiyle nakil olduğunu ifade ederek, "Karaciğer yağlanması hafife alınmamalı ve siroza dönüşmemesi için mutlaka tedavi edilmeli" dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Karaciğer yağlanması hafife alınmamalı! Mutlaka tedavi edilmeli

Son yıllarda daha fazla gündeme gelen karaciğer yağlanması, hatalı beslenme, hareketsiz yaşam ve obezite gibi sebeplerle erişkin hasta gruplarında sıkça görülüyor. Uzmanlar ise yağlı karaciğerin siroza, sirozun da karaciğer nakline yol açtığı konusunda vatandaşları uyarıyor. Prof. Dr. Murat Kılıç, kısaca NASH (nonalkolik steatohepatit) denilen alkol kullanımına bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının siroza, sirozun da karaciğer nakline götürdüğünü söyledi. Amerika’da ve batıda NASH’ın karaciğer nakli nedenlerinin ilk sırasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Kılıç, "Maalesef son bir yılda erişkin grupta hastalarımızın yaklaşık yüzde 20’si NASH nedeniyle karaciğer nakli oldu. Karaciğer yağlanması hafife alınmamalı ve siroza dönüşmemesi için mutlaka tedavi edilmeli" dedi.

Türkiye’de bu hastalık gittikçe artıyor

NASH’ın alkol tüketimiyle ilgisi olmadığını belirten Kılıç, "Karaciğer yağlanması iltihap ile seyrettiğinde NASH olarak tanımlanıyor. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması yani NASH tedavi olmayıp geri dönmeyince siroza çeviriyor. NASH, bugün Amerika ve batı dünyasında en sık karaciğer yetmezliği sebebi ve karaciğer nakline götüren hastalıklarda birinci sırada. Şimdi en önemli toplum sağlığı sorunları olarak kabul edilen obezite ve şeker hastalığı bu karaciğer hastalığını artıran faktörler. Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olanlar obez olarak kabul ediliyor ve nüfusumuzun yüzde 22’si obez. Ülkemizde 3.8 milyon NASH hastası olduğu ve bu hasta grubunun önemli bir kısmında karaciğer sirozu gelişeceği tahmin ediliyor. Türkiye’de de bu hastalık gittikçe artıyor, eskiden hiç görmezdik belki de bu hastalığı tanımıyorduk. Şimdi önemli bir grup hasta NASH dediğimiz bu hastalıktan karaciğer nakline gidiyor" ifadelerini kullandı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER