Panik atak anındaki bayılma hissi nasıl geçer?

Panik atak hastalarında ‘ya bayılırsam’ korkusu oldukça sık görülür. Kişiler bu korku esnasında bir yere tutunur ya da aniden yere oturabilir. Bu hissi sıkça yaşayan kişiler hayatlarını oldukça kısıtlayarak sokağa çıkamaz hale gelebilir. Peki, panik atak anında yaşanan bayılacak gibi olma hissi nasıl geçer? Psikolog Merve Savaşkan, konuyla ilgili önemli bilgiler ve tavsiyeler verdi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Panik atak anındaki bayılma hissi nasıl geçer?

Panik atak anında bireyler oldukça zor durumda kalabiliyor. Bazı kişiler tüm yaşamını bu ataklardan kaçınma planlarını düşünerek hayat rutinlerini bu planlara uygun şekilde dizayn etseler de panik ataklardan kurtulmak yerine sıklaşan atakları görüyoruz. Çünkü panik atakta yoğun yaşanan, “Kalp krizi geçiyorum, deliriyorum ya da bayılacağım ve kimseden yardım alamayacağım, kontrolü kaybediyorum” düşüncelerinden kaçmaya çalışmak atağa biraz daha bizi yakınlaştırıyor. Özellikle panik atakta bayılma hissi geldiğinde,  kişiler kendilerini yoğun, çaresiz ve sona gelmiş gibi hissedebiliyor. Oysa beyin sadece yanlış alarm veriyor ve buna inanıyoruz.

Öncellikle her heyecanı ve sıkıntıyı panik atak diye adlandırmak heyecanlı, tedirgin kişilik yapımızı bile panik atak olarak algılamaya yol açıyor. Oysa panik bozukluk ve panik atakları; heyecan, kaygı, stres olarak açıklayamayız. İlk olarak panik bozukluğun ve panik atağın ayrı şeyler olduğunu bilmemiz gerekiyor.  Panik bozukluk, beynimizde nöron adı verilen sinir hücrelerinden salgılanan, heyecan ve duygusal yaşantılarımızı düzenleyen bazı beyin hormonlarının anormal çalışması sonucu oluşmaktadır. Ayrıca panik bozukluk, günlük yaşantımızda yaptığımız bazı davranışlarımızın sonucunda ortaya çıkan, tamamen “doğal ve zararsız” olan çarpıntı, terleme, nefes sıkışıklığı ya da baş dönmesi gibi bedensel belirtilerin,  hasta tarafından kötü bir hastalığın belirtileri olarak değerlendirilmesi ve bunun sonucunda da “Kalp krizi geçiriyorum, öleceğim”, “Çıldırıyorum”, “Felç olacağım” şeklinde yanlış yorumlanması ile oluşur. Yani yanlış inanç sistemi ve deneyimler, olumsuz yaşantıların bir ürünüdür.

Panik bozukluk aylarca hatta yıllarca sürebilirken bu bozukluğa sahip kişilerin atak geçirmesi yani alarma geçilen ve fiziksel sıkıntıları hissettiğimiz kısa anlar ise panik atak anlarıdır. Maksimum10 dakikada zirveye ulaşan bu anlar sanki bize saatlerce sürüyormuş gibi hissettirir. Fiziksel olarak hissettiğiniz belirtiler ne kadar gerçekçi olsa da olumsuz düşünceler amaca hizmet etmeyecektir. Kalp krizi geçirmek ya da aklınızı kaybetmek, bayılmak bu kadar kolay değildir. Panik atakta genellikle bayılacağım ve bayılıyorum hissiyatı yaşanırken çoğunlukla bayılma olmaz. Sadece bayılacağım ve kontrolümü kaybedeceğim düşüncesi ile o anı yaşamak üzereymiş gibi tepki verilir.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER