Kanadalı firma CEO'sundan akıllara zarar açıklama: Türkleri özellikle hafriyatta kullanacağız

Kaz Dağları'ndaki ağaç katliamı ile gündeme gelen maden projelerinin sahibi Kanadalı Alamos Gold şirketinin CEO'su John A. McCluskey'in 2018 yılında BNN Bloomberg kanalına verdiği röportajda Türkler için akıllara zarar ifadeler kullandığı ortaya çıktı.

F5HABER F5HABER
Kanadalı firma CEO'sundan akıllara zarar açıklama: Türkleri özellikle hafriyatta kullanacağız

Türkiye'de günlerdir Kanadalı şirketin Kaz Dağları'na kuracağı altın madeni ve olası ağaç katliamı konuşulurken CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in Twitter hesabından paylaştığı bir video tepkilerin daha da artmasına neden oldu. 

CHP'li Tekin Twitter hesabından Kanadalı Alamos Gold şirketinin CEO'su John A. McCluskey'nin, 2018 yılında BNN Bloomberg kanalına verdiği röportajı paylaştı. 

"TÜRKLER TAŞ TAŞIMAKTA ÇOK İYİLER"

Alamos Gold şirketinin CEO'su John A. McCluskey'nin 2018 yılında Türkler için kullandığı ifadeler en az ağaç katliamı kadar tepki çekti. McCluskey verdiği röportajda, 'Türklerin çok iyi yaptığı şey hafriyat ve taş taşımak' ifadelerini kullandı. 

4.27 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE ALTIN

Türkiye'de 3 madende çalıştıklarını ve mütevazı bir yatırımla kazılara başladıklarını söyleyen McCluskey, 3 milyon onsluk (4.27 milyar dolar değerinde) altın bulduklarını ifade etti.

FAALİYETLER 2035'E KADAR DEVAM EDECEK

2009'dan beri Türkiye'de olduklarını ve ilk projelerine 2010 yılında başladıklarını belirten John A. McCluskey, ilk ürünleri 2020 yılında alacaklarını ve 15 yıllık bir süreçte üretimin devam edeceğini sözlerine ekledi.

RAPORA GÖRE 195 AĞAÇ KESİLDİ

Kanadalı şirket Alamos Gold'un sahip olduğu Doğu Biga Madencilik firmasının taşeronluğunu yaptığı maden için resmi kaynaklara göre 14 bin civarında ağaç kesildi. Ancak ÇED raporuna göre 45 bin ağacın kesimi için izin alınan bölgede çevre örgütleri 195 bin civarında ağaç kesildiği iddia edildi.

Bakanlıktan Kaz Dağları'nda altın aranmasına ilişkin açıklama
 
BAKANLIKTAN KAZ DAĞLARI AÇIKLAMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Çanakkale’deki altın aramalarına ilişkin, "Maden bölgesi Kaz Dağları’nda değil, Kaz Dağları’na yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Balaban Tepesi’ndedir. Orman izin sınırları dışında herhangi bir faaliyet söz konusu değildir." ifadeleri kullanıldı.

SONRAKİ HABER