Cezayir Cumhurbaşkanı, Fransa'yı sömürge döneminde Cezayir halkını katletmekle suçladı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, 8 Mayıs 1945'te Fransa'nın 45 bin Cezayirli göstericiyi öldürdüğü olayların 75'inci yılı vesilesiyle yayınladığı mesajda, Fransa’yı Cezayir halkının yarısını öldürmekle suçladı ve bunun insanlığa karşı işlenmiş suç olarak nitelendirdi.

VATAN VATAN
Cezayir Cumhurbaşkanı, Fransa'yı sömürge döneminde Cezayir halkını  katletmekle suçladı

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un 8 Mayıs 1945'te Fransız  askerlerinin gerçekleştirdiği Setif ve Guelma katliamının 75'inci yılı  dolayısıyla resmi haber ajansı aracılığıyla mesaj yayımladı.   Mesajda, 132 yıllık sömürge döneminde Fransa’nın Cezayir halkının  yarısını öldürdüğünü ve bunun insanlığa karşı işlenmiş suç olduğunu bildiren  Tebbun, 8 Mayıs 1945'te, başkent Cezayir'in 300 kilometre doğusunda bulunan  Setif, Guelma ve Kharrata bölgelerinde, barışçıl gösterilerde, yaklaşık 45 bin  kişinin öldürüldüğünü ifade etti.   Ayrıca açıklamada, 132 yıllık sömürge döneminde, Fransa’nın 5,5  milyondan fazla Cezayirliyi öldürerek, etnik temizlik yaptığını belirtti.   Cezayir Savaş Gazileri Bakanı Tayyib Zeytuni, şubat ayı ortasında,  Fransız makamlarıyla yürütülen sömürge geçmişine ilişkin görüşmelerin Paris'in  "bu konudaki ciddiyetsizliği nedeniyle" askıya alındığını duyurmuştu.   Paris'in sömürge amacıyla işgal ettiği topraklar içerisinde Cezayir,  bağımsızlığını en fazla bedel ödeyerek kazanan ülke olarak öne çıkıyor.   Cezayir, sömürge suçlarından ötürü Fransa'dan yıllardır tanınma, özür  ve tazminat talep ediyor.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER