‘Uçuyor Bunlar’ yargıları kırıyor

‘Uçuyor Bunlar’ yargıları kırıyor

POSTA POSTA
‘Uçuyor Bunlar’ yargıları kırıyor

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) - MERSİN Kadın Emeği Kolektifi tarafından ‘Kadınlar Yaşamın Her Yerinde’ başlıklı, ‘Uçuyor Bunlar’ alt başlıklı fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü.
Kadınların her türlü cinsiyet kalıplarını kırabileceklerine dikkat çeken serginin açılışı, Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda yapıldı. Kolektif Kadın Fotoğrafçıları Derya Narlı, Fevziye Yürek, Hatice Ataç, Tülin Şahin Okay ve Zeynep Yıldırım’ın çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, erkeklerin yapabileceği diye adlandırılan meslek guruplarında çalışan 4 kadını konu alıyor.
Cinsiyetten kaynaklı yargıları kıran ve kadınlar çalışamaz denilen veya çalışmamalı denilen alanlarda çalışan kadınları konu alan fotoğraf sergisinde; taksicilik, erkek kahvehanesinde servis elemanlığı, balıkçılık ve simit ile sabahlara kadar balon satan 4 kadının yaşamından kesitler fotoğraflara konu oldu. Ataerkil zihniyete ‘Biz Varız!’ diyerek meydan okuyan kadınlar, gelecekte bu tarz toplumsal yargıların yıkılmasını umut ettiklerini belirttiler.
Meslekleri kadın duyarlılığı ve kadın bakış açısıyla kadrajlarına aktarmak istediklerini söyleyen Derya Narlı, “İnsan Hakları Haftası’nda bulunduğumuz bugün de, nefret ve ayrımcılığın derinleştiği, her gün bir kadın cinayetinin işlendiği, hak ihlallerinin ayyuka çıktığı, ekonomik krizin altında ezildiğimiz zamanlardan geçiyoruz. Bütün bunlara biz kadınlar diyoruz ki, yaşamın ve özgürlüğün yanında her yerdeyiz” diye konuştu.
Kadınların toplumsal cinsiyete dayalı öğelerden eşitsiz bir konuma yerleştirildiğini belirten Tülin Şahin Okay, “Bu cinsiyetçi yapının kadınların evlerde kalmalarını, iş yaşamında ise düşük statülü, daha az ücretli, esnek çalışma saatlerinin olduğu, güvencesiz koşullarda çalışmalarına sebep olmaktadır. Bazı meslekler kadınlar için uygun görülürken, bazıları ise kadınlar için yapılamaz, beceremez, hatta yapmamalı ön yargısıyla uygun görülmemektedir. Toplumsal cinsiyet algıları kadınları, duygusal, hassas, güçsüz, korunmaya muhtaç gibi gerçeklik temeli olmayan fikirler ile tanımlamaktadır. Oysa kadınlar da erkekler gibi yaşamın her alanında çalışıp, üretip yaşamın her alanında var olabilirler” dedi.
‘Uçuyor Bunlar’ sergisi 16 Aralık gününe kadar açık olacak.  

FOTOĞRAFLI

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER