Geri dönüşe Bosna örneği

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, Barış Pınarı harekâtıyla teröristlerden temizlenen Fırat’ın doğusuna Suriyelilerin dönüşüyle ilgili Bosna örneğini verdi. Uslu, “Bizim yaşadığımız kitlesel bir göçtü. Benzer bir kitlesel göç Balkanlar’da Bosna savaşı sırasında yaşanmıştı. ‘Dönmeyecekler’ diyenlere bunu örnek göstermek lazım. Savaş bitti, uluslararası kuruluşlar planlamasını yaptı, altyapı oluşturuldu ve tersine göç oldu” dedi. Komisyonun dünkü toplantısında son gelişmeleri anlatan Atay Uslu, ayrıntılarla ilgili Hürriyet’in sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

HÜRRİYET HÜRRİYET
Geri dönüşe Bosna örneği

FIRAT’IN DOĞUSUNDAN 1 MİLYON KİŞİ GELDİ

“Haseke, Rakka, Deyrizor ve Kobani’den Türkiye’ye göç edenlerin sayısı 600 bin kişiye yakın. Nüfusta doğum yeri kaydı bu dört büyük merkez olanların sayısı bu. Ama doğum yeri başka olup orada yaşayanlar var. Fırat’ın doğusundaki köylerde doğup bu merkezlerde yaşayanlar da var. Tahminimiz bütün Fırat’ın doğusunda olup Türkiye’ye gelenlerin sayısı 1 milyon civarında. Bütün yerleşim yerleri, sayıları tespit edildi. Sayın Cumhurbaşkanımız, Birleşmiş Milletler’de (BM) bunu söylerken bir plan dahilinde anlattı. Bunların tamamının nerelerde yerleşimi olacak, hangi şartlarda olacak hepsi hesaplandı. Güvenli bölgeye en az 1 milyon kişiyi gönüllü döndürmeyi hedef koyuyoruz. Herkes önceden yaşadığı köyüne, mahallesine döner. Bu bölgeden Suriye’nin içine gidenler de var. 6 milyon Suriyeli de ülke içinde göç etti. Burada demografik yapı kurulursa Suriye’nin başka şehirlerinden de buraya dönenler olacaktır.

BOSNA’DA SAVAŞ BİTTİ TERSİNE GÖÇ OLDU

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER