Cari fazlada tarihi rekor

Türkiye'nin cari işlemler fazlası Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. Merkez Bankası’nın dün açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre temmuz ayında 12 aylık cari fazla 4 milyar 445 milyon dolar oldu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Cari fazlada tarihi rekor

u rakam 2001 yılındaki 3 milyar 760 milyon doların aşılarak Cumhuriyet tarihinin en büyük cari fazlası anlamına geliyor. Türkiye ekonomisi yıllık bazda geçen yıl aynı dönemde 54.5 milyar dolar cari açık verirken, bu yıl 4.4 milyar dolar cari fazla vermeyi başardı. Temmuz ayında turizm gelirlerindeki artışa ithalattaki düşüşün katkısıyla rekora ulaşıldı.

Temmuz ayı itibarıyla rekor seviyelere yükselen yıllıklandırılmış cari fazla haziran ayında da 1.1 milyar dolar fazla vermişti. Merkez Bankası raporuna göre ödemeler dengesindeki toparlanmada, dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2.4 milyar dolar azalarak 2.5 milyar dolara gerilemesi ve turizm gelirlerini de barındıran hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin 959 milyon dolar artarak 4.3 milyar dolara yükselmesi etkili oldu.

Verilere göre temmuz ayında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 637 milyon dolar artarak 3.3 milyar dolara yükseldi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER